
Πιέζουν οι Ευρωπαίοι για λύση στο Κυπριακό – Επαφές στη νήσο με Κληρίδη και Ντενκτάς
Σαφή μηνύματα προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί, προκειμένου να δοθεί λύση στο Κυπριακό, έστειλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Τρόικα της ΕΕ, που πραγματοποίησαν επίσκεψη - αστραπή στην Κύπρο και συναντήθηκαν με Κληρίδη και Ντενκτάς.
43
Σαφή μηνύματα προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί, προκειμένου να δοθεί λύση στο Κυπριακό, έστειλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Ραμόν ντε Μιγκέλ, πραγματοποίησαν την Πέμπτη επίσκεψη – αστραπή στην Κύπρο και διεξήγαγαν χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι υφυπουργοί παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της νήσου Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ συναντήθηκαν και με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των επαφών τους, ζήτησαν από την ελληνική κυπριακή πλευρά να συνεχίσει την εποικοδομητική στάση της στις συνομιλίες, ούτως ώστε αν η προσπάθεια αποτύχει, να μην είναι με δική της υπαιτιότητα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απευθύνθηκαν με πιο έντονο τρόπο προς τον Ραούφ Ντενκτάς, επισημαίνοντας προς αυτόν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη για επίτευξη συμφωνίας στα βασικά θέματα έως τον Ιούνιο.
Η επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε εν όψει της Συνόδου Κορυφής EE στη Σεβίλλη, κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόοδος που επιτελείται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου ώς το τέλος του έτους.
Ουάσινγκτον: Εφικτή μια συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου
Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας κατ αρχήν συμφωνίας μεταξύ Κληρίδη και Ντεκντάς, όσον αφορά στα τέσσερα κύρια ζητήματα -εδαφικό, συνταγματικό, προσφυγικό και ασφάλειας- εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου, επανέλαβε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.
«Πιστεύουμε ότι παρουσιάζεται μια πραγματική ευκαιρία να λυθεί αυτή η χρόνια διένεξη προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε και προσέθεσε ότι «οι δυο ηγέτες μπορούν, στο διάστημα που μεσολαβεί από τώρα έως το τέλος Ιουνίου, να συμφωνήσουν στα κύρια ζητήματα, εάν κινηθούν αποφασιστικά επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση».
Ο Μπάουτσερ κατέληξε λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια προς τον Κόφι Ανάν και τον Αλβάρο ντε Σότο, σε αυτή την προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος.
Τελευταία ενημέρωση: 02:10
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Γερμανία – Ελλάδα: Το γήπεδο που η Εθνική θα παίξει το σπουδαίο ματς για το Nations League
- Ονοματοδοσία πλατείας με το όνομα σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη
- Ειδικός στο χανταϊό προειδοποιεί: «Άσχημο μικρόβιο – Μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορη επιδείνωση και θάνατο»
- Χανταϊός: «Δεν υπάρχει φάρμακο, ούτε εμβόλιο» – Τι λέει ο Σύψας
- Έναρξη του διαλόγου για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2028-2034 από την Περιφέρεια Κρήτης
- Κρήτη: «Να με περάσετε για τελευταία φορά από το μνήμα του παιδιού μου» ζήτησε ο 54χρονος που σκότωσε τον 21χρονο
