Τίθεται σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα ελέγχου χρήσης των φυτοφαρμάκων
Θεσσαλονίκη: Ένα νέο πρόγραμμα ελέγχου χρήσης φυτοφαρμάκων θα θέσει σε εφαρμογή ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με στόχο τη μείωση της χρήσης τους στην αγροτική παράγωγη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Δέσποινα Καλογρίδου-Βασιλειάδου, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλονίκη: Ένα νέο πρόγραμμα ελέγχου χρήσης φυτοφαρμάκων θα θέσει σε εφαρμογή ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με στόχο τη μείωση της χρήσης τους στην αγροτική παράγωγη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Δέσποινα Καλογρίδου-Βασιλειάδου, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει να »τρέχει» με την έναρξη απορρόφησης κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και η υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εντοπισμού υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα.
Αναφερόμενη στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη σε ό,τι αφορά την παρουσία επικίνδυνων ουσιών σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, με ποσοστό 6%, η κυρία Βασιλειάδου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν χώρες με υψηλότερα ποσοστά (Ολλανδία 11%, Γαλλία 11%, Ισλανδία 7,2% και Βέλγιο 7,2%).
Τόνισε επίσης ότι το ποσοστό του 6% είναι σχετικά χαμηλό και ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να περιοριστούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα νωπά φρούτα και λαχανικά στο ελάχιστο.
Αναφερόμενη στο ρόλο και στη λειτουργία του ΕΦΕΤ, είπε ότι θα πρέπει να του δοθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητες, ώστε να ασκεί καλύτερα το έργο του, χωρίς να εμπλέκονται σε αυτό πολλές υπηρεσίες. Η ίδια πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξη καθώς δήλωσε ότι μέχρι τέλος του 2003 ο ΕΦΕΤ θα αναπτυχθεί πλήρως.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Πορτογαλία: Σαρωτική νίκη του σοσιαλιστή Σεγκούρο στις προεδρικές εκλογές έναντι του ακροδεξιού Βεντούρα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Κατάσκοπος 3 χρόνια και όχι μόλις 3 μήνες
- Ο φόβος για την AI, νέα πραγματικότητα στη Wall Street
- Google: Κάτι αλλάζει με τις επαφές στα κινητά Android – Η έξυπνη…καρτών κλήσεων
- Βαλένθια – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, με Καρέρας – Εμπαπέ!
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]

