Νέα Υόρκη: Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των οργανικών έναντι των συμβατικών καλλιεργειών είναι το σημαντικό πόρισμα 20ετούς ερευνητικού προγράμματος Σουηδών επιστημόνων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το οικολογικό όφελος των βιολογικών καλλιεργειών και η εξοικονόμηση ενέργειας αντισταθμίζουν την κατά μέσο όρο 20% μικρότερη σοδειά τους.


«Έχουμε αποδείξει ότι η οργανική καλλιέργεια είναι επαρκής, εξοικονομεί ενέργεια, διατηρεί τη βιοποικιλότητα και καθιστά το έδαφος καθαρό για τις μελλοντικές γενιές» υπογραμμίζει στο New Scientist ο Πολ Μάντερ του σουηδικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Οργανικής Καλλιέργειας, το οποίο υπογράφει τη μεγαλύτερη συγκριτική μελέτη μεταξύ βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας που έχει διεξαχθεί στον κόσμο.


Αν και η σοδειά από τις βιολογικές καλλιέργειες που μελέτησαν κατά το διάστημα της έρευνας οι Σουηδοί επιστήμονες ήταν κατά 20% μικρότερη από εκείνη των συμβατικών, τα οικολογικά οφέλη αντισταθμίζουν κατά πολύ το γεγονός αυτό. Συγκεκριμένα, οι βιολογικές καλλιέργειες χρειάστηκαν λιγότερα λιπάσματα, σε ποσοστό που κυμαινόταν μεταξύ 34% και 53%, καθώς και κατά 97% λιγότερα εντομοκτόνα.


Η μελέτη ξεκίνησε το 1978 και στο πόρισμά της, το οποίο δημοσιεύεται την Παρασκευή στο New Scientist, σημειώνεται ότι αυτό το είδος καλλιέργειας αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών μεθόδων. Όπως αναφέρεται, το σημαντικότερο, μακροπρόθεσμα, πλεονέκτημα των βιολογικών καλλιεργειών είναι ότι βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσουν και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα.

health.in.gr