
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι 11 ΥΠΕΞ από την έκβαση του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ
Την ικανοποίησή τους για την έκβαση του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ εξέφρασαν από τη Μύκονο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και οι άνθρωποι του πνεύματος που συμμετείχαν στη συνάντηση.
43
Την ιδιαιτερότητα του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ, αλλά και το γεγονός πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή όχι μόνο πολιτικών, αλλά και διανοουμένων, τόνισαν την Τρίτη από τη Μύκονο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γ.Παπανδρέου, ο Ισπανός ομόλογός του, Ζοζέπ Πικέ, ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι και η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, επισημάνθηκε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου στους τομείς του πολιτισμού, των ιδεών, της οικονομίας και της πολιτικής μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης θεματών, όπως η τρομοκρατία, οι πολεμικές συγκρούσεις, η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
«Κάναμε το διάλογο των πολιτισμών να έχει ουσία» σχολίασε ο κ. Γ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στις νέες προσεγγίσεις και προτάσεις που συζήτησαν οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και πολλοί άλλοι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Ισπανών δημοσιογράφων, ο Ζοζέπ Πικέ υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης να υπάρξει ένας «ενιαίος κώδικας συμπεριφοράς», ο οποίος μπορεί να αποτελέσει, όπως είπε, πολύ χρήσιμο παράδειγμα για τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.
Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Πικέ τάχθηκε υπέρ μίας διεθνούς διάσκεψης, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη και τόνισε οτι «έφθασε η ώρα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίτευξη συνολικής ειρήνης, διασφαλίζοντας το ισραηλινό κράτος στα προ του 67 σύνορα, αλλά και εγγυούμενοι ένα βιώσιμο απο πολιτικής και οικονομικής άποψης παλαιστινιακό κράτος».
Σε οικονομικό πεδίο, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της ίδρυσης της Μεσογειακής Τράπεζας Επενδύσεων που αποφάσισαν οι «15» στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας της Βαλένθια.
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός φορέα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ο οποίος -μέσω διαφόρων δράσεων- θα στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων της Μεσογείου να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες προσυπέγραψαν την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και συμφώνησαν ότι η επόμενη συνάντησή τους θα γίνει στην Τουρκία, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας του Φόρουμ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 15 μέρες το Μετρό – Πότε διακόπτεται η κυκλοφορία
- Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Ευθεία υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών, στο τραπέζι και η πρόταση δυσπιστίας
- Ο Móglaí Bap των Kneecap μιλάει για την αυτοκτονία της μητέρας του
- Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ μπήκαν σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς καμία στρατηγική είπε ο Μερτς
- Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι νέα δεδομένα για τον Γκονζάλο Γκαρσία στη Ρεάλ
- Παγκράτι: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στην 23χρονη για μια θέση πάρκινγκ – Κρυβόταν για να περάσει το αυτόφωρο

