Λονδίνο: Βρετανός επιστήμονας εντόπισε το γονίδιο HIF-1, το οποίο επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, ακόμα και σε όγκους όπου η παροχή οξυγόνου είναι μικρή.


Ο καθηγητής του Νοσοκομείου St. George του Λονδίνου, Τζον Γκρίφιθ παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Διεθνούς Ένωσης Μαγνητικού Συντονισμού στην Ιατρική.


Ο Δρ. Γκρίφιθ ανακάλυψε τον ρόλο του HIF-1 με τη χρήση μιας απεικονιστικής τεχνικής (scanning), η οποία ονομάζεται φασματοσκόπηση μαγνητικού συντονισμού. Μετρώντας τα μόρια που παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα, ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα που δεν είχαν το γονίδιο HIF-1, στερούνταν επίσης ενός άλλου συστατικού, του ΑΤΡ, της βασικής ενεργειακής μονάδας όλων των κυττάρων.


Η ανακάλυψη του Βρετανού ειδικού, εγείρει ελπίδες για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα εμποδίζει τη δράση του HIF-1 και κατ’ επέκταση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν.


Μιλώντας στο Reuters, ο Δρ. Γκρίφιθ, τόνισε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φαρμάκου που θα διακόπτει την παροχή ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα, ίσως να συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης των όγκων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σερ Πολ Νέρς, βραβευμένος με Νόμπελ για τη μελέτη του στον διαχωρισμό των κυττάρων, σχολίασε ότι η προτεινόμενη διακοπή της παροχής ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα ίσως οδηγήσει σε μια νέα τακτική «επίθεσης» κατά της ασθένειας, χωρίς ταυτόχρονη βλάβη στα υγιή κύτταρα του οργανισμού..


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr