Το Βέλγιο αποποινικοποίησε την ευθανασία
Βρυξέλες: Το Βέλγιο έγινε την Πέμπτη 16 Μαΐου η δεύτερη χώρα -μετά την Ολλανδία- που αποποινικοποίησε την ευθανασία, καθώς η Κάτω Βουλή υιοθέτησε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει στους ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες το δικαίωμα να πεθάνουν.
Βρυξέλες: Το Βέλγιο έγινε την Πέμπτη 16 Μαΐου η δεύτερη χώρα -μετά την Ολλανδία- που αποποινικοποίησε την ευθανασία, καθώς η Κάτω Βουλή υιοθέτησε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει στους ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες το δικαίωμα να πεθάνουν.
Με 86 ψήφους υπέρ, 51 κατά και 10 αποχές, το νομοσχέδιο έγινε και επισήμως νόμος του κράτους. Το αποτέλεσμα θεωρούνταν αναμενόμενο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη βελγική Γερουσία, τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως συνέβη και με την ολλανδική νομοθεσία, ο βελγικός νόμος θέτει αυστηρούς κανόνες για το θέμα της ευθανασίας και οι Βέλγοι γιατροί δεν θα έχουν την άδεια να πραγματοποιούν ευθανασία αδιακρίτως.
Οι επικριτές του νόμου, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν περιέχει ασφαλιστικές
δικλίδες για ενδεχόμενη κατάχρησή του. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, που αντιτάσσεται στο νόμο, δήλωσε ότι θα προσφύγει για το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτέλεσαν περιπολία πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους


