Η βιταμίνη D συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Ουάσινγκτον: Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αποτοξινώνοντας το σώμα από τα παραπροϊόντα της πέψης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Ουάσινγκτον: Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αποτοξινώνοντας το σώμα από τα παραπροϊόντα της πέψης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science, επισημαίνουν ότι η διαπίστωση αυτή ίσως ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Προειδοποιούν ωστόσο ότι οι αυξημένες δόσεις βιταμίνης D ενδέχεται να αποβούν επιζήμιες για τον οργανισμό, καθώς η βιταμίνη D σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό του ασβεστίου. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνη D αναγκάζει τον οργανισμό -κατά κάποιον τρόπο- να «αντλεί» ασβέστιο από τα οστά, γεγονός που είναι πιθανόν να προξενήσει πρώιμη οστεοπόρωση.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη. Αυτό οφείλεται στην παρουσία του λιθοχολικού οξέος, το οποίο εκκρίνεται από τη χολή και βοηθά στη διάσπαση του λίπους. Το λιθοχολικό οξύ θεωρείται μία από τις πιο τοξικές ουσίες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Το λιθοχολικό οξύ όταν δεν μεταβολίζεται και δεν απεκκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA. Μάλιστα, από πειράματα που έγιναν σε ζώα προέκυψε ότι η μεγάλη συγκέντρωση λιθοχολικού οξέος σχετιζόταν άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε βιταμίνη D και εν συνεχεία λιθοχολικό οξύ δεν προσβλήθηκαν από τη νόσο.
Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι υψηλά ποσοστά λιθοχολικού οξέος έχουν παρατηρηθεί και στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από το λιθοχολικό οξύ.
Με δηλώσεις του στο Reuters, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Μαγκελσντορφ, καθηγητής φαρμακολογίας στο Ινστιτούτο Howard Hughes, επισήμανε ότι στόχος της ομάδας του είναι να δημιουργήσει ένα παράγωγο της βιταμίνης D που θα έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, χωρίς να συνδυάζεται με επιπλοκές όπως ο επηρεασμός του μεταβολισμού του ασβεστίου.
health.in.gr
- Τα οκτώ beauty trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στις γιορτές
- Τι έκαναν οι Τζάστιν Τριντό και Κέιτι Πέρι με τον Φούμιο Κισίντα και τη σύζυγό του, Γιούκο;
- Είναι λογικό; Τι σημαίνει όταν ερωτεύεσαι συνεχώς και πολύ γρήγορα
- Κουρέτας: Που πήγαν τα 50 εκατ. ευρώ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;
- Γιατί πλημμυρίζει σε κάθε βροχόπτωση η Αθήνα και γιατί βούλιαξε -ξανά- η Μάνδρα;
- Χάνεται ο στόχος για καθολική κάλυψη υγείας ως το 2030


