Αυτόνομη η ΕΤΒΑ έως το 2003 για να εξυγιανθεί, αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς
Στην απόφαση να διατηρήσει αυτόνομη την ΕΤΒΑ τουλάχιστον μέχρι το 2003, φαίνεται ότι προέβη η διοίκηση της Τράπεζας της Πειραιώς, προκειμένου να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια και να διαγραφούν όλες οι επισφαλείς απαιτήσεις της τράπεζας.
27
Στην απόφαση να διατηρήσει αυτόνομη την ΕΤΒΑ τουλάχιστον μέχρι το 2003, φαίνεται ότι προέβη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ελέγχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της.
Αρχικά, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδίαζε μέχρι το τέλος του 2002 να έχει ολοκληρώσει τη νομική συγχώνευση και να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η λειτουργική συγχώνευση, ωστόσο μετά το λεπτομερή έλεγχο που διενήργησε στην ΕΤΒΑ, αποφάσισε να τη διατηρήσει αυτόνομη για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
Στόχος είναι να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια της εξαγορασθείσας τράπεζας, να διαγραφούν όλες οι επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πειραιώς ανέρχονται στα 80 δισ. δραχμές ή 235 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία να συγχωνευθεί.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι επισφαλείς απαιτήσεις θα αφαιρεθούν από την καθαρή θέση η οποία ανέρχεται σε 910 εκατ. ευρώ (310 δισ. δρχ.), ενώ η ΕΤΒΑ για να εξυγιανθεί πλήρως θα πρέπει να διαγράψει άλλα 176 εκατ ευρώ ή 60 δισ. δραχμές.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΤΒΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002, τα λειτουργικά έξοδα συγκρατήθηκαν στα περυσινά επίπεδα περίπου, ενώ στον αντίποδα, οριακή άνοδο εκτιμάται ότι κατέγραψαν οι χρηματοδοτήσεις, παρά τα προβλήματα που είχαν ανακύψει λόγω της διαδικασίας εξαγοράς.
Στο μεταξύ, ενώ αρχική εκτίμηση ήταν ότι η ΕΤΒΑ το πρώτο τρίμηνο θα κατέγραφε ζημίες, αναμένεται να σημειώσει οριακά κέρδη της τάξης των 3-4 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 10 εκατ ευρώ ή 3,5 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 2001 και 11 δισ. δρχ. το 2000.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Ο Τζιμ Κάρεϊ διασκέδασε τα πλήθη στα βραβεία César – «Τι έχετε να πείτε για τα γαλλικά μου; Η γλώσσα μου κουράστηκε»
- Βίντεο ντοκουμέντο από τη Λέρο: Όταν ο πατέρας χτυπούσε τον γιο του πριν από ένα χρόνο
- Ιράν: Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Ισλαμικής Δημοκρατίας
- Η υποκρισία Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και η αφωνία για τις υποκλοπές – «Δεν τελείωσε εδώ», λέει η αντιπολίτευση
- Απόλλων Σμύρνης – Ολυμπιακός 8-15: Ολοταχώς για μια ακόμα κούπα οι Ερυθρόλευκοι
- Γκουτέρες: Ζητά «άμεση εκεχειρία» ανάμεσα σε Πακιστάν και Αφγανιστάν – Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει


