Η εορταστική περίοδος του Πάσχα πλησιάζει και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφύγετε τις κάθε λογής «πασχαλινές παγίδες», που μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και την τσέπη σας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι έλεγχοι στην αγορά των τροφίμων έχουν ενταθεί, ωστόσο και εσείς -ως καταναλωτές- δεν πρέπει να εφησυχάζετε, αλλά να συμβάλλετε στον εντοπισμό των κακής ποιότητας «διατιθέμενων αρτύσιμων και νηστίσιμων τροφίμων».

Πασχαλινά αβγά

Η τήρηση του εθίμου των πασχαλινών αβγών πρέπει να γίνεται με ορισμένο τρόπο, ώστε αυτά να είναι ασφαλή για τον οργανισμό μας. Η καταλληλότητα των αβγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι. Επίσης, στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης, η ημερομηνία συσκευασίας ή της ωοσκόπησης, καθώς και οι ενδείξεις της κατηγορίας (Α, Β, Γ) και του βάρους.

Η διάθεση αβγών εκτός συσκευασίας επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη ωοσκόπησης. Τα αβγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα με κέλυφος καθαρό, χωρίς κηλίδες αίματος.

Συμβουλές για ασφαλή πασχαλινά αβγά

1. Τα αβγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

2. Ένα βρασμένο αβγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει σε αυτό κεντρική θέση.

3. Στο νερό το φρέσκο αβγό βυθίζεται, ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει.

4. Τα αβγά πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες πριν από τη βαφή.

5. Οι βαφές πρέπει να είναι εγκεκριμένες και ασφαλείς, σύμφωνα με σχετική διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

6. Τα βαμμένα αβγά που έχουν ραγίσει είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Αν πρόκειται να καταναλωθούν, πρέπει να αφαιρεθεί το τμήμα που έχει εμποτιστεί από τη βαφή.

Ο πατροπαράδοτος οβελίας

Η αγορά του πασχαλινού αρνιού μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι. Οι παγίδες είναι πολλές και περιμένουν τους απρόσεκτους καταναλωτές.

Τα αμνοερίφια που καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα είναι εγχώριας παραγωγής (φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα μπλε χρώματος) ή εισαγωγής (σφραγίδα πράσινου χρώματος), τα οποία εισάγονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα αφθώδους πυρετού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και των αμνοεριφίων που διακινούνται. Τα μέτρα αυτά αφορούν την απαγόρευση της κατανάλωσης όχι του κρέατος, αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων, μοσχαριών και αμνοεριφίων, που σχετίζονται με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τα ηλικίας κάτω των 12 μηνών νωπά αιγοπρόβατα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, απαγορεύεται η κατανάλωση της σπλήνας, η οποία πρέπει να έχει αφαιρεθεί στο σφαγείο και όχι να πωλείται μαζί με τη συκωταριά. Αν και επιτρέπεται η πώληση των υπόλοιπων τμημάτων των σπλάχνων, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την ποιότητα των εντέρων και των πνευμόνων.

Στις συσκευασμένες συκωταριές πρέπει να αναζητείτε πάντα τη σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναγράφεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκια.

Επομένως, για μια ασφαλή αγορά κρεατικών, καλό θα ήταν να προτιμήσετε και φέτος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης (κρεοπωλεία και μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων).

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή αγορά αμνοεριφίων και πουλερικών

1. Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος. Είναι σημαντικό το νωπό κρέας να μην είναι εκτιθέμενο στα γνωστά «τσιγκέλια».

2. Τα αρνάκια γάλακτος πρέπει να έχουν ροζ χρώμα, τα κόκαλά τους να είναι λεπτά και το λίπος άσπρου χρώματος.

3. Το κατσικάκι γάλακτος να έχει σκούρο και σφικτό κρέας, καθώς και λιγότερο λίπος συγκριτικά με του αρνιού.

4. Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό». Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο ήταν άρρωστο.

5. Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως πλούσιο σε χοληστερόλη. Γι’ αυτόν το λόγο, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Αντιθέτως, το κρέας του είναι πηγή βιταμινών (Β6 και Β12), απαραίτητων για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι και οι νεφροί περιέχουν βιταμίνη Α.

6. Η έλλειψη σφραγίδας στα προς πώληση κρέατα (πράσινη για τα εισαγόμενα και μπλε τα εγχώρια) πρέπει να κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

7. Να αποφεύγεται η αγορά αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.

8. Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη, εκτός από τον συσκευασμένο σε πακέτο, όπου όμως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.

9. Τα έντερα θα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα, χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές.
10. Συκώτι, νεφροί, μυαλά να τρώγονται φρέσκα (εντός μιας, δύο ημερών).

11. Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου.

12. Τα πουλερικά πρέπει να είναι επώνυμα, καλοσχηματισμένα, το δέρμα τους να μην έχει σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Τα τεμαχισμένα πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις εργαστηρίου. Τα κατεψυγμένα έχουν τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης και την ημερομηνία λήξης.

Εξίσου σημαντικό είναι και όσα θα συνοδεύσουν τον οβελία έχουν επιλεγεί με τη δέουσα προσοχή. Στα τυροκομικά πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής, ενώ θα πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση. Τα αλλαντικά να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό περίβλημα. Η οσμή και η γεύση να είναι ευχάριστες και φυσικά να μην υπάρχει αλλαγή στο χρώμα. Στα σοκολατένια αβγά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησής τους, επειδή πρόκειται για προϊόντα ευπαθή.

Τέλος, αυξημένη προσοχή χρειάζεται και στα οινοπνευματώδη ποτά. Η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να γίνεται ποτέ με άδειο στομάχι και πρέπει να αποφεύγεται η μείξη τους.

Τρόποι περιορισμού των κινδύνων από μολύνσεις και τοξικότητα

Αφού γίνει η σωστή επιλογή των τροφίμων, καλό είναι να γίνεται σωστός καθαρισμός και απολύμανση του πάγκου της κουζίνας. Μην τοποθετείτε σε ντουλάπια ή στο ψυγείο καρτέλες αβγών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα που πιθανόν μεταφέρουν. Τα κρεατικά, λαχανικά και φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν μαγειρευτούν ή καταναλωθούν.

Εορτές: προσοχή το πορτοφόλι σας κινδυνεύει

Πάντα οι εορταστικές περίοδοι ήταν ευκαιρία για ψώνια και δώρα. Είναι σημαντικό οι αγορές να γίνονται με σύνεση, ώστε να μη πέφτετε θύμα των ευκαιριακών αυξήσεων που και φέτος υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθωρισμό, ειδικά σε προϊόντα διατροφής, νηστίσιμα και αρτύσιμα. Ειδικά στα λαχανικά και τα φρούτα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ενώ αντιθέτως στις πασχαλινές λαμπάδες και σε άλλα εποχιακά είδη οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες συγκριτικά με πέρσι.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το πασχαλινό τραπέζι για μια τετραμελή οικογένεια θα κοστίσει φέτος περισσότερο από 176 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος των αγορών θα ξεπεράσει τα 498 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα έξοδα για καύσιμα, εισιτήρια, δώρα και διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο.

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που σκέφτονται να καταφύγουν στη λήψη «εορτοδανείου» από κάποια τράπεζα, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις.

Οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στη διάθεση ειδικών δανειακών προγραμμάτων, στα οποία δυστυχώς τα επιτόκια είναι υψηλά και ο κίνδυνος περαιτέρω υπερχρέωσης των καταναλωτών ορατός, όταν μάλιστα δεν γίνεται σωστή αποπληρωμή των δόσεων και ιεράρχηση των αναγκών.

Αν λοιπόν έχετε αποφασίσει να πάρετε καταναλωτικό δάνειο, πρέπει προηγουμένως να κάνετε σύγκριση των εναλλακτικών προτάσεων από το σύνολο των τραπεζών. Αφού καταλήξετε σε κάποιο από τα «εορτοδάνεια», μην παραλείψετε να διαβάσετε προσεκτικά τους ουσιώδεις όρους χορήγησης του δανείου, ανεξάρτητα από το πόσο ψιλά είναι τα γράμματα!
Τέλος, ελέγξτε αν στη γραπτή σύμβαση αναφέρεται το Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο, το ποσό, ο αριθμός και η συχνότητα των δόσεων, καθώς και οι όροι εξόφλησης.

Συμβουλές για σωστές εορταστικές αγορές

1. Προγραμματίστε και καταγράψτε τις ανάγκες για το Πάσχα.

2. Προσέξτε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Μην τα αφήσετε να σας παρασύρουν με τις απαιτήσεις τους και εξηγήστε τους την αναγκαιότητα των αγορών.

3. Με μέτρο και σύνεση κάντε την αγορά των τροφίμων, τα οποία καλό είναι να προμηθευτείτε από καταστήματα που εμπιστεύεστε.

4. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης, προσέξτε η συσκευασία να είναι ακέραια και μεριμνήστε για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων.

5. Προμηθευτείτε εγκαίρως ποτά από κάβα της εμπιστοσύνης σας, καθώς αυτές τις ημέρες διοχετεύονται στην αγορά μεγάλες ποσότητες νοθευμένων ποτών.

6. Αποφύγετε να αγοράσετε οικιακές συσκευές ή γενικά προϊόντα μεγάλης αξίας αυτή την περίοδο, διότι χρειάζεται έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών.

7. Θυμηθείτε ότι τις παραμονές των εορτών οι τιμές πέφτουν.

8. Αν είστε κάτοχος πιστωτικής κάρτας, ρωτήστε πόσες είναι οι δόσεις, ποιο το επιτόκιο και αν υπάρχουν τυχόν άλλες προσαυξήσεις στο προϊόν.

9. Μην παρασυρθείτε από τις χαμηλές τιμές κάποιων προϊόντων που δεν έχουν την ένδειξη «προσφορά». Αυτές τις ημέρες κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να διοχετεύσουν στην αγορά προϊόντα «μαϊμούδες».

10. Μην ξεχνάτε να ζητάτε πάντα τη νόμιμη απόδειξη και την εγγύηση για ό,τι αγοράζετε.

Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά, καθώς οι γιορτές είναι πρώτα γι’ αυτά και μετά για τους μεγάλους. Αν πρόκειται να κάνετε κάποιο δώρο στο «αγγελούδι» σας, φροντίστε το παιχνίδι που θα επιλέξετε να φέρει το σήμα CE, που σημαίνει ότι τηρεί τις προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και υγείας των παιδιών. Επίσης, κάντε μια έρευνα αγοράς, γιατί οι καταστηματάρχες εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας στα παιδιά και «φουσκώνουν» τις τιμές.

Καλό Πάσχα !

health.in.gr