Κίνδυνος αφυδάτωσης από δίαιτες που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών
Νέα Ορλεάνη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι τόσο επιβαρυντικές για τους νεφρούς, που ακόμα και ανθεκτικοί οργανισμοί, όπως αυτοί των αθλητών, είναι πιθανόν να αφυδατωθούν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Η μελέτη παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου Πειραματικής Βιολογίας 2002.
Νέα Ορλεάνη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι τόσο επιβαρυντικές για τους νεφρούς, που ακόμα και ανθεκτικοί οργανισμοί, όπως αυτοί των αθλητών, είναι πιθανόν να αφυδατωθούν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Η μελέτη παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου Πειραματικής Βιολογίας 2002.
Οι πρωτεϊνούχες δίαιτες που ασκοπούν στη γρήγορη απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα σε όσους καταναλώνουν μπριζόλες, μπέικον, τηγανητά αβγά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και παράλληλα περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Ωστόσο, γι’ αυτές τις δίαιτες έχουν διατυπωθεί έντονες κριτικές από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση. Πρόσφατα εκδόθηκε μια οδηγία, σύμφωνα με την οποία «υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά σχετίζεται άμεσα με σοβαρές παρενέργειες όπως εξάντληση και ίλιγγοι.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Γουίλιαμ Φόρεστ Μάρτιν, παρουσιάζοντας τα στοιχεία, εξήγησε ότι η ομάδα του προσπάθησε να εξακριβώσει τις επιπτώσεις της πρωτεϊνικής δίαιτας στο ισοζύγιο υγρών του οργανισμού, δηλαδή στην ικανότητα του σώματος να διανέμει κατάλληλα τα υγρά και να διατηρεί επαρκή ποσότητα από αυτά, ώστε να μην επηρεάζονται ζωτικές λειτουργίες.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πέντε καλογυμνασμένοι δρομείς που ακολούθησαν δίαιτες με χαμηλή, μέτρια και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τρεις χρονικές περιόδους. Στη διάρκεια της δίαιτας που είχε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου το 30% των συνολικών θερμίδων από φαγητά όπως αβγά και κρέας.
Έπειτα από τρεις εβδομάδες συμμετοχής στο πρόγραμμα ελήφθησαν δείγματα αίματος, τα οποία αποκάλυψαν ότι η αυξανόμενη κατανάλωση πρωτεϊνών οδήγησε σε αφυδάτωση, επιβαρύνοντας τους νεφρούς.
Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Μάρτιν εξήγησε ότι η λήψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του αζώτου στο αίμα. Το άζωτο αποβάλλεταιαπό τους νεφρούς με τη μορφή ουρίας μέσω των ούρων.
Η συχνοουρία, η οποία προκαλείται από τη λήψη πρωτεϊνών, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Όλοι οι δρομείς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερη δίψα όταν βρίσκονταν στο στάδιο της δίαιτας με υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, ενώ τα επίπεδα ενυδάτωσης είχαν πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια.
Ο κ. Μάρτιν συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγει να λαμβάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα των θερμίδων από κρέας, αβγά και άλλα πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων, ο μέσος ενήλικος πρέπει να καταναλώνει από οκτώ έως δώδεκα ποτήρια νερό την ημέρα.
health.in.gr
- Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Κυψέλης – Φωτιά σε κάδους στη Δροσοπούλου
- Προς αλλαγή του κανονισμού για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις
- Επιστροφή ενοικίου: Τι ισχύει για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Οι προθεσμίες και οι πληρωμές
- Oλυμπιακός – ΠΟ Αγίου Θωμά 11-0: Νέα ισοπεδωτική εμφάνιση των «ερυθρόλευκων»
- Mega-ρεκόρ για τον Κόπολα – 10 φορές πάνω από την τιμή εκκίνησης το ρολόι του μαέστρου
- ΗΠΑ-Ρωσία: H σπάνια συμφωνία Μόσχας – Ουάσινγκτον σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής και η «βόμβα» Τραμπ Τζούνιορ
