Σε ανοδική τροχιά τα επιτόκια χορηγήσεων από τις εμπορικές τράπεζες
Σε ταχύτερη άνοδο του κόστους του χρήματος αναμένεται να οδηγήσουν τις εμπορικές τράπεζες οι πιέσεις στην κερδοφορία τους. Προς το παρόν, η άνοδος δεν θα αφορά σε όλα τα είδη των δανείων, αλλά θα περιοριστεί στα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις.
27
Οι πιέσεις που δέχονται στα κέρδη τους τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναμένεται να οδηγήσουν σταδιακά στην αύξηση του κόστους του χρήματος. Προς το παρόν, η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Βήμα, την Τρίτη, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον οδηγεί τις εμπορικές τράπεζες σε αυστηρότερη αξιολόγηση του κινδύνου που αναλαμβάνουν και σε αύξηση του spread με το οποίο επιβαρύνεται το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων προς επιχειρήσεις.
Κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 0,30% και 0,50%, σε μία αγορά όπου ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εξανεμίζοντας τα περιθώρια κέρδους.
Ο ανταγωνισμός δίνει τη θέση του στην ανάγκη αύξησης της τραπεζικής κερδοφορίας, η οποία έχει πληγεί από την παρατεταμένη πτώση του ΧΑΑ και την έλλειψη έκτακτων εσόδων.
Έτσι, οι αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων αναμένεται να είναι τουλάχιστον ισόποσες με την άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, οι τράπεζες δεν αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια σε κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βασική πηγή κερδοφορίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πρόβλημα στο «Nick Galis Hall»: Στάζει η οροφή λόγω έντονης βροχόπτωσης (vid)
- Σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο – Πότε θα είναι διαθέσιμο το myBusinessDynamic
- LIVE: Άρης – Παναθηναϊκός
- Πώς θα γίνει το 2026 η χρονιά που θα αρχίσετε να γίνεστε πλούσιοι;
- Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν δεν φάμε τίποτα για 36 ώρες – Δείτε προσομοίωση
- LIVE: Νότιγχαμ Φόρεστ – Κρίσταλ Πάλας
