29

Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται στη Δυτικής Όχθης, ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους οπλοφόρους. Πεδίο των συγκρούσεων τα σοκάκια του καταυλισμού Τζενίν και η Παλαιά Πόλη της Ναμπλούς.


Οι νεκροί ήταν όλοι Παλαιστίνιοι και οι σοροί τους είχαν μείνει ως το βράδυ στους στενούς δρόμους της Ναμπλούς. Εκεί και στη Τζενίν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η ισραηλινή επιχείρηση για τον έλεγχό τους, καθώς η αντίσταση των Παλαιστινίων στους εισβολείς είναι σημαντική.


Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Ναμπλούς, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης υπό παλαιστινιακή διοίκηση, όπως έχουν κάνει με πολλές άλλες στη δεκαήμερη διάρκεια της μεγαλύτερης επιχείρησής τους την τελευταία δεκαετία.


Στα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης οι μάχες εξελίσσονται ανάμεσα σε οχυρωμένους οπλοφόρους και σημαντικές δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ, με τη βοήθεια πυροβολικού και ελικοπτέρων. Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή, επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της πόλης, Μαχμούντ Αλούλ.


Όπως προσέθεσε, υπήρχαν πολλοί νεκροί μέσα σε ένα παλιό τζαμί, όπου επίσης είχαν βρει καταφύγιο 65 τραυματίες -όμως οι Ισραηλινοί στρατιώτες απαγόρευσαν στα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν την περιοχή και να τους παραλάβουν.


Αντίσταση έχουν συναντήσει οι δυνάμεις του Ισραήλ και στον καταυλισμό Τζενίν -«περισσότερη απ όση περιμέναμε», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ρον Κίτρεϊ.


Οι οπλοφόροι είναι οχυρωμένοι στα σπίτια τους και μάχονται· «μιλάμε ο ένας στον άλλο όταν διακόπτονται οι βομβαρδισμοί» δήλωσε ο Αμπντέλ Σαλάμ, ένα μέλος της Χαμάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press