ΙΝΚΑ: Για να τη «βγάλουμε καθαρή» την… Καθαρή Δευτέρα
Αθήνα: Καθαρή Δευτέρα εν όψει και οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της ημέρας αυτής αλλά και της Σαρακοστής γενικότερα χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες για να μη βρεθούμε προ... απροόπτων, υπενθυμίζει το ΙΝΚΑ.
Αθήνα: Καθαρή Δευτέρα εν όψει και οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της ημέρας αυτής αλλά και της Σαρακοστής γενικότερα χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες για να μη βρεθούμε προ… απροόπτων, υπενθυμίζει το ΙΝΚΑ.
– Λαγάνα: Απαιτείται προσοχή, γιατί αν είναι άψητη -συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω μεγάλης ζήτησης-, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι.
– Ταραμάς: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αβγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό, στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.
– Χαλβάς: Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Προσφέρεται σε διάφορες γευστικές εκδοχές· ασφαλώς, προτιμήστε τυποποιημένο και επώνυμο. Μην καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα, γιατί παχαίνει όσο τίποτα άλλο.
– Ελιές: Οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε, όμως, ότι απαγορεύεται η ανάμειξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο χρειάζονται οι χύμα ελιές.
– Τουρσιά: Λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξίδι και άλμη. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, το οποία αναγράφουν τον τρόπο συντήρησης, το βάρος και την κατηγορία λαχανικού.
– Χταπόδι: Καλύτερο είναι το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο. Ξεχωρίζουν οπό τις βεντούζες -το μοσχοχτάποδο έχει μια σειρά από βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, γιατί πρέπει να γίνουν μαλακά και εύπεπτα.
– Καλαμαράκια: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικό πτερύγιο ούτε κηλίδες.Τα πτερύγια καταλαμβάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θρύψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Προτιμήστε κατεψυγμένα.
– Οστρακοειδή: Μύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες κ.λπ. Χρειάζεται προσοχή στην αγορά και μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο και η μυρωδιά του να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Προσέξτε ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής-εξαγωγής να υπάρχει καθαρό υγρό. Χτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι το όστρακο έχει σάρκα και νερό.
– Αλκοόλ: Την Καθαρή Δευτέρα πολλοί αρχίζουν με τσίπουρο ή ούζο και μετά συνεχίζουν με κρασί ή μπίρα. Μείνετε σε έναν τύπο αλκοόλ, δώστε μεγάλη προσοχή στην οδήγηση και υπολογίστε ενδεχόμενο λάθος των άλλων.
health.in.gr
- Υποχώρησε ο S&P 500, οι επενδυτές πατούν φρένο με το βλέμμα στη Fed
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εναντιώνεται στην απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει όρους όπως «χορτοφαγικό μπέργκερ»
- Καταγγελία Τριανταφυλλάκη από Κρήτη: «Μας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες» – Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις
- Συρία: Έναν χρόνο μετά την ανατροπή Άσαντ, ο Αλ-Σάρα υπόσχεται «συνύπαρξη και δικαιοσύνη»
- Για γερόντισσα από τη Συρία και αστρολόγο στο επιτελείο της Καρυστιανού που τον σόκαραν μιλά ο Καραχάλιος
- Κλήρωση FA Cup: Κόντρα στη Γιουνάιτεντ η Μπράιτον – Με Ρέξαμ η Νότιγχαμ Φόρεστ (pic)

