31

Οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι καταναλωτές, περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές δεν προστατεύονται επαρκώς στη χώρα τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Κομισιόν που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας του Καταναλωτή (15 Μαρτίου) στο διάστημα 14-31 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 15.043 Ευρωπαίοι πολίτες.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 21% των Ελλήνων και των Πορτογάλων θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές προστατεύονται σε ικανοποιητικό βαθμό στη χώρα τους σε περίπτωση διένεξης με τον προμηθευτή του προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας.


Πιο ασφαλείς δηλώνουν οι Φινλανδοί, το 82% των οποίων εκτιμούν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται ικανοποιητικά στη χώρα τους και ακολουθούν οι Βρετανοί με 75%, ενώ συνολικά στους «15» το 56% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από το βαθμό προστασίας σε περίπτωση διένεξης με τον προμηθευτή.


Εξάλλου, στην ερώτηση κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από την προστασία των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτές όταν βρίσκονται σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος, προκύπτει ότι οι Έλληνες δηλώνουν από τους πιο ασφαλείς μεταξύ των Ευρωπαίων συμπολιτών τους: τo 57% των Ιταλών, το 49% των Ελλήνων και το 36% των Πορτογάλων εκτιμούν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται σε ικανοποιητικό βαθμό σε περίπτωση διένεξης με τον προμηθευτή όταν βρίσκονται σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.


Επιφυλακτικοί για την προστασία των δικαιωμάτων τους στο εξωτερικό εμφανίζονται οι Γερμανοί καταναλωτές, το 16% των οποίων θεωρούν ότι είναι επαρκώς προστατευμένοι και ακολουθούν οι Σουηδοί με 20%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 31% των καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προστασία των δικαιωμάτων τους όταν βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα μέλος.


Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι Ιταλοί, οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι καταναλωτές νιώθουν πιο ασφαλείς για την προστασία των δικαιωμάτων τους σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος παρά στην ίδια τη χώρα τους.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ