
Πρόσκληση Ρέππα στους κοινωνικούς εταίρους για το ασφαλιστικό
Συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για το ασφαλιστικό θα έχει την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας. Οι συναντήσεις με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ θα πραγματοποιηθούν κατόπιν πρόσκλησης για επίσημη έναρξη διάλογου που τους απεύθυνε ο κ. Ρέππας.
35
Πρόσκληση για επίσημη έναρξη διαλόγου στο ασφαλιστικό απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.
Ήδη ορίστηκαν και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 10.00 π.μ με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, η δεύτερη στη 1.00 μ.μ με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, και η τρίτη στις 6.00 το απόγευμα με τα προεδρεία των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕΒΕ και ΕΣΕΕ).
Στην επιστολή – πρόσκληση του κ. Ρέππα γίνεται λόγος για αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στο ασφαλιστικό και δηλώνεται η πρόθεση να ληφθούν υπ όψιν οι προτάσεις όλων των κοινωνικών εταίρων.
Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, το ζήτημα των αποθεματικών των ταμείων και ειδικότερα το αν θα επιτραπεί η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη διαχείριση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων, το ύψος των συντάξεων και ειδικότερα ρύθμισες για τους ασφαλισμένους που εισήλθαν στο σύστημα μετά το 1993, οι όροι συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας, 35ετία, κίνητρα για την παραμονή στην εργασία κλπ.), αλλά και τα μέτρα προστασίας για τις εργαζόμενες – ασφαλιζόμενες μητέρες, που πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των διεργασιών και των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των ηγεσιών των συνδικάτων αλλά και της συζήτησης μεταξύ του κ. Ρέππα και του κ. Χριστοδουλάκη για το ζήτημα της χρηματοδότησης του συστήματος.
Πιο συγκεκριμένες θέσεις και κατευθύνσεις της κυβέρνησης αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο.
Προγράμματα επιδότησης ανέργων
Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε επίσης υα προγράμματα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Κατ αρχάς πρόκειται για την επιδότηση πρόσληψης σε ιδιωτική επιχείρηση 15.000 ανέργων. Η πρόσληψη θα επιδοτείται προς 14,7 ευρώ (περίπου 5.000 δρχ.) ημερησίως επι 12 μήνες, ενώ η επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει τον προσληφθέντα και για έξι ακόμη μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
Οι προσλήψεις αυτές θα κατανεμηθούν ως εξής: Δέκα χιλιάδες άνεργοι θα προσληφθούν απο τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 18-65 ετών, ενώ 5.000 άνεργοι νέοι με πάνω απο έξι μήνες παραμονής στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ θα προληφθούν επίσης. Το σύστημα μοριοδότησης των προσλήψεων θα οδηγήσει ώστε το 60% των ανέργων που θα προσληφθούν να είναι γυναίκες.
Ο κ.Ρέππας εξήγγειλε ακόμη τα προγράμματα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικά ομάδων του έτους 2002 που θα προκηρυχθούν τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης, για πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και αποφυλακισμένων , απεξαρτημένων νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε ακόμα πρόγραμμα κατάρτισης τριών χιλιάδων ανέργων για τα μεγάλα τεχνικά έργα, κόστους 14,1 εκ. ευρώ αλλά και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 11.000 αυταπασχολουμένων.
Τελευταία ενημέρωση 15:30
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κρήτη: Γλέντι με μπαλωθιές σήκωσε γειτονιά στο πόδι στο Ηράκλειο – Δύο συλλήψεις
- ΗΠΑ: Μαθητές σταμάτησαν σχολικό σε αυτοκινητόδρομο όταν λιποθύμησε η οδηγός
- Super League: «Τελικός» στη Λάρισα μεταξύ ΑΕΛ και Πανσερραϊκού για τα play out
- Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: Μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Λαζαρίδη βρέθηκαν χρήματα για να παριστάνει τον «φιλολαϊκό»
- Η «Ιθάκη» ταξιδεύει στο Ηράκλειο Κρήτης – Στις 29 Απριλίου η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα
- Η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ αποχωρεί από την 4η σεζόν του «The White Lotus»

