Οι πόλεις και η σύγχρονη μορφή τους σε έκθεση του Smithsonian
Την έκθεση «Η Μητρόπολη την Εποχή της Μηχανής», που εξερευνά το πώς η σύγχρονη πόλη έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς πρωτοπόρους καλλιτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα, παρουσιάζει από τις 28/2 το Μουσείο και ο Κήπος Γλυπτών Hirshhorn του Smithsonian.
38
Την έκθεση «Η Μητρόπολη την Εποχή της Μηχανής» -που εξερευνά το πώς η σύγχρονη πόλη έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς πρωτοπόρους καλλιτέχνες των δεκαετιών του 1910, του 1920 και του 1930- παρουσιάζει από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου το Μουσείο και ο Κήπος Γλυπτών Hirshhorn του Smithsonian. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Χρησιμοποιώντας έργα και άλλα αντικείμενα από τις συλλογές του Smithsonian Institution, η έκθεση εστιάζει στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η τεχνολογία άρχισε να αλλοιώνει την όψη της καθημερινής ζωής, η βιομηχανία αντικατέστησε την αγροτική οικονομία και η πόλη άρχισε να επεκτείνεται σε ύψος και μέγεθος.
Όπως μεταδίδει ο δικτυακός τόπος ArtDaily, τα 40 έργα της έκθεσης -πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες- προέρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σε αυτά απεικονίζονται πολλά αστικά στοιχεία που συμβολίζουν την Ουτοπία, καθώς και αεροδυναμικές γεωμετρικές μορφές για το συμβολισμό των οπτικών ισοδύναμων του «μηχανοκίνητου» μέλλοντος. Ουρανοξύστες και εργάτες που χτίζουν είναι η εικόνα του μέλλοντος, όπως την είδαν οι καλλιτέχνες των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Στο εισαγωγικό κείμενο των επιμελητών της έκθεσης αναφέρεται: «Η κατασκευή του Πύργου του Αϊφελ, του πιο ψηλού κτιρίου του κόσμου το 1889, στάθηκε πρόκληση για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης. Ήθελαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ακόμη πιο ψηλά κτίρια, αλλοιώνοντας την όψη της πόλης. Οι βελτιώσεις στη μηχανική και στις κατασκευές έκαναν εφικτή τη δημιουργία ψηλών κτιρίων. Μέσα σε λίγο καιρό, οι ουρανοξύστες έγιναν το σύμβολο της αστικής αυταρέσκειας, της οικονομικής επιτυχίας και του μοντερνισμού».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442