28

Σε «μίνι αναβάθμιση» της Σοφοκλέους προχώρησε η Schroder Salomon Smith Βarney: στη διεθνή κατάταξη των «ώριμων» κεφαλαιαγορών για το Φεβρουάριο, το ΧΑΑ καταλαμβάνει πλέον την 6η θέση, σε σύνολο 23 χρηματιστηρίων, ανεβαίνοντας οκτώ «σκαλοπάτια» σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (βρισκόταν στη 14η θέση).

Χάρη στη συγκριτική βελτίωση της θέσης του χρηματιστηρίου, η στάθμιση της Ελλάδας στο ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο της SSSΒ για τις αναπτυγμένες αγορές διαμορφώνεται σε 1,1%, τη στιγμή που το «ειδικό βάρος» της Ελλάδας στο δείκτη αναφοράς ΜSCΙ ΕΑFΕ της Μorgan Stanley Capital Ιnternational είναι μόλις 0,4%, ενώ στον ευρύτερο δείκτη ΜSCΙ World 0,1%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως αυτά της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, προτείνεται μείωση θέσεων, σημειώνει η Ημερησία.


Η κατάταξη των χρηματιστηρίων κατά SSSΒ γίνεται βάσει πέντε κριτηρίων (αποτίμηση, ρυθμοί ανάπτυξης, βαθμός κινδύνου, δυναμική, επιτόκια). Η Σοφοκλέους κρίνεται αρκετά ελκυστική με σημείο αναφοράς το επίπεδο των επιτοκίων, αφού στη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Υψηλή θέση (την 6η) καταλαμβάνει και με βάση την αποτίμησή της.


Ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για τη φετινή χρήση εκτιμάται στο 8%, ενώ το ποσοστό των αναθεωρημένων επί τα βελτίω εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη υπολογίζεται σε 35%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ