Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα σχέδια του Σαντιάγο Καλατράβα για το Ολυμπιακό Στάδιο

Τα σχέδια του Σαντιάγο Καλατράβα για το Ολυμπιακό Στάδιο

Τη μελέτη του Σαντιάγο Καλατράβα για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 72 δισ. δραχμών θα είναι έτοιμο έως τον Απρίλιο του 2004.

38

Τη δημιουργία ενός μνημειακού έργου με την υπογραφή του Σαντιάγο Καλατράβα, το έργο της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρο Αμαρουσίου (ΟΑΚΑ), παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του Ισπανού αρχιτέκτονα, της υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Ισπανίας, Ντε Καστίγιο, του υφυπουργού Πολιτισμού, Νάσου Αλευρά, και στελεχών του Αθήνα 2004.


Το έργο χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού «υλικό μνημείο της μεγάλης παρέμβασης, που γίνεται στην Αθήνα εν όψει των Αγώνων του 2004». Πρόκειται για μια πλήρη μελέτη -όχι μόνο αρχιτεκτονική-, για την οποία συνεργάστηκαν 300 άνθρωποι από τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και επτά ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.


Πλήρως προσαρμοσμένη στο ελληνικό τοπίο, η αισθητική πρόταση προβλέπει την ένταξη του ΟΑΚΑ στο μεσογειακό περιβάλλον, με επεμβάσεις που θα διευκολύνουν τον περιπατητή και θα αποτελέσουν κληρονομιά τόσο στους αθλητές όσο και τους πολίτες. Επηρεασμένος από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και το γαλάζιο του αττικού ουρανού, ο αρχιτέκτονας ανακοίνωσε ότι το ΟΑΚΑ θα βαφτεί μπλε και άσπρο, και θα διακοσμηθεί από αυτόχθονα φυτά.


Τα 960 στρέμματα του ΟΑΚΑ θα αποκτήσουν ταυτότητα μέσω αισθητικών παρεμβάσεων (στέγασμα σταδίων, δημιουργία «αγοράς», στέγαστρα εισόδων). Οι εγκαταστάσεις θα δίνουν τη δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας με πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και αθλητικά δρώμενα.


Η επίσημη ανάθεση έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός αρχιτέκτονας, «σε αυτό το διάστημα ετοιμάστηκαν τρία ντοσιέ βάρους ενός τόνου το καθένα. «Πρέπει να μείνουν σημάδια και στους απογόνους μας, αφού από την Ελλάδα ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες» επισήμανε ο Καλατράβα και κατέληξε: «Πρέπει η εμπειρία των επισκεπτών στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ, το 2004 να μείνει αξέχαστη».


Στην αρχική μελέτη έγιναν βελτιώσεις, ωστόσο η αρχιτεκτονική αντίληψη παρέμεινε η ίδια. Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο μέρη, την αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμιση, προϋπολογισμού και οι δύο 72 δισ. δραχμών. Το έργο περιλαμβάνει στέγαστρα, σταθμούς λεωφορείων, αρχιτεκτονική διαμόρφωση τοπίου, γήπεδα προθέρμανσης στίβου, γέφυρες, πεζογέφυρα, περίπτερο θεάτρων, έργα οδοποιίας κ.ά. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ για τον τελικό της Super League Κ15.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024