29

Με δεδομένη τη νέα τάξη πραγμάτων στην Καμπούλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε τη λήξη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Αφγανιστάν, στρέφοντας τα περιοριστικά μέτρα κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, της Αλ Κάιντα και των (λίγων πια) Ταλιμπάν.


Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί στο καθεστώς των Ταλιμπάν τον Νοέμβριο του 1999 και είχαν ενισχυθεί το Δεκέμβριο του 2000, ώστε να πιέσουν την τότε κυβέρνηση να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, κατηγορούμενο για τις επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία το 1997.


Τώρα τα περιοριστικά μέτρα στρέφονται κατά όσων έχουν απομείνει στις τάξεις των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα και, βέβαια, κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς κατηγορούνται από τη διεθνή κοινότητα ότι «εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία».


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε όλες τις χώρες-μέλη του να διακόψουν τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη των τρομοκρατών και να μην τους προσφέρουν καταφύγιο εάν τους ζητηθεί.


Στο πλαίσιο των κυρώσεων περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα από 200 άτομα και περίπου 70 ομάδες, εταιρείες και οργανισμοί που συνδέονται με τον Μπιν Λάντεν, την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν. Ο ΟΗΕ θα παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους και ανάλογα θα ανανεώνει τη λίστα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press