27

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με «οδηγό» τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών. Ο δείκτης των πενήντα ευρωπαϊκών blue chips, Dow Jones Europe Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,07% στις 3.512,21 μονάδες.


Οι μετοχές των ASML Holding (6,3%), Alcatel (5,5%) και Siemens καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ο επιμέρους δείκτης των τεχνολογικών εταιρειών DJ technology index υποχωρεί κατά 2,7%, καθώς Infineon (3,8%) και STMicroelectronics (4,1%) σημειώνουν μεγάλη πτώση.


Η Intel ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 6,4 με 7 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών. Επιπλέον, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει φέτος 5,5 δισ. δολάρια σε νέες μονάδες και εξοπλισμό, 500 εκατ. δολάρια χαμηλότερα απ ότι προέβλεπε η αγορά.



«Μετά τα νέα ότι η Intel θα μειώσει τις δαπάνες της, πολλοί επενδυτές σκέπτονται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να πωλήσουν τις μετοχές του κλάδου» δήλωσε στο Bloomberg ο διαχειριστής της Kempen Capital Management, Πίτερ Μπέκιους.


Χαμηλότερα οδηγούνται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της Shell Transport & Trading, καθώς η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κατά 2,6% στα 19,18 δολάρια.


Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,74% στις 5.127,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,06% στις 4.425,50 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,40% και διαμορφώνεται στις 4.990,94 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ