Ενισχύθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ενισχύθηκε το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2000, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα στους «12» ίσως αρχίσει να ανακάμπτει.
27
Ευχάριστα νέα για τις οικονομίες της ευρωζώνης επιφύλασσε η Τρίτη, καθώς ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στους «12» ενισχύθηκε το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά το τελευταίο έτος και οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν το Νοέμβριο, για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 98,8 μονάδες από 98,6 το Νοέμβριο, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2001 αρχίζουν να επιδρούν στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο επιμέρους δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στο -10 από -12 τον προηγούμενο μήνα και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε οριακή άνοδο στο -17 από -18 το Νοέμβριο.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,9% το Νοέμβριο, καθοδηγούμενες από την άνοδο της εξωτερικής ζήτησης, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να «συνέρχεται» από την οικονομική στασιμότητα.
«Έχουμε περάσει τα χαμηλά στην οικονομία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πλαστικών Centrotec AG, Χανς Λόταρ Χάγκεν. «Μπορεί να δούμε τη ζήτηση να ενισχύεται σε ορισμένους τομείς» προσέθεσε.
«Είναι ένα σημάδι ότι μόλις περνάμε το σημείο καμπής» σχολίασε ο διαχειριστής της DG Capital Management, Μπερντ Πούρστάινερ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία ίσως επεκταθεί κατά 2,8% φέτος έναντι 1,6% το 2001.
Το ευρώ έμεινε «αδιάφορο» από τα θετικά οικονομικά νέα και έναντι του δολαρίου κινείται στην περιοχή των 89 σεντς, από 89,36 χτες. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενισχύθηκε έως και τα 118,11 γεν από 117,12 τη Δευτέρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αρχεία Έπσταϊν: Παραιτήθηκε και από μέλος των Εργατικών ο Βρετανός πρώην υπουργός Μάντελσον
- Αποκαλυπτικό δημοσίευμα στις ΗΠΑ: «Αν ο Αντετοκούνμπο φύγει με ανταλλαγή τώρα, θα πάει στους Γουόριορς»
- Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα του ’75 ανήκει στον 20ο αιώνα – Στο στόχαστρο η μονιμότητα στο δημόσιο και τα ΑΕΙ – Τι είπε για το άρθρο 86
- Δολοφονία Πρέτι: Έγιναν γνωστά τα ονόματα των πρακτόρων που τον δολοφόνησαν
- Μεγάλη κατολίσθηση στην Ιόνια οδό – Έκλεισε και στα δύο ρεύματα [Βίντεο]
- Μποξέρ στις ΗΠΑ έχασε το… περουκίνι του μέσα στο ρινγκ και έγινε viral! (vid)
