ΠΟΕ: «Ναι μεν αλλά» στην πρόσβαση των φτωχών χωρών σε φθηνότερα φάρμακα
Λονδίνο: Σε συμβιβαστική συμφωνία που διασφαλίζει ότι οι φτωχές χώρες θα έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη κατέληξαν μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι εκπρόσωποι στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Tο κείμενο, το οποίο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εγκρίθηκε από υπουργική ομάδα εργασίας, αποσαφηνίζει ότι "ο ισχύων κανονισμός του ΠΟΕ για τα πνευματικά δικαιώματα δεν θα εμποδίζει τα μέλη του ΠΟΕ να λαμβάνουν μέτρα για να προασπίσουν τη δημόσια υγεία".
Λονδίνο: Σε συμβιβαστική συμφωνία που διασφαλίζει ότι οι φτωχές χώρες θα έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη κατέληξαν ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες οι εκπρόσωποι στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Tο κείμενο, το οποίο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εγκρίθηκε από υπουργική ομάδα εργασίας, αποσαφηνίζει ότι «ο ισχύων κανονισμός του ΠΟΕ για τα πνευματικά δικαιώματα δεν θα εμποδίζει τα μέλη του ΠΟΕ να λαμβάνουν μέτρα για να προασπίσουν τη δημόσια υγεία».
Οι αναπτυσσόμενες χώρες είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στις ΗΠΑ και την Ελβετία απαιτώντας να μπορούν να αψηφήσουν τις πατέντες των φαρμάκων και να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα σκευάσματα «φασόν» (generic) όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως το AIDS και η ελονοσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βραζιλία και η Νότια Αφρική αξιώνουν το δικαίωμα να παράγουν ή να εισάγουν φθηνότερα φάρμακα «φασόν» -πρακτική η οποία πολλές φορές αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων εμπορίου.
Όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το BBC, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «διεκδικώντας τις δάφνες» για την συμφωνία, δήλωσαν ότι παίζουν το ρόλο του ειλικρινούς διαμεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο, ο Χάρβεϊ Μπέιλ, επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παρασκευαστών Φαρμάκων (IFPM), σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της ΕΕ, κατηγορώντάς τη μάλιστα ότι υποστηρίζει τις απαιτήσεις των φτωχών χωρών, προκειμένου να κερδίσει την εύνοιά τους για να προωθήσει στη συνέχεια το φιλόδοξο εμπορικό της πρόγραμμα.
Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Πατρίτσια Χιούιτ.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προτείνουν στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεκαετή εξαίρεση από τις πατέντες και επιπλέον πενταετές μορατόριουμ πριν προσφύγουν στη δικαιοσύνη για παραβιάσεις αναφορικά με φάρμακα για HIV/AIDS στην Αφρική.
health.in.gr
- Εντοπίστηκε στην Κυψέλη 13χρονη που είχε εξαφανιστεί – Συνελήφθησαν 3 νεαροί από την Αίγυπτο
- Ολυμπιακός: Θέμα χρόνου ένα ακόμη sold out: Πόσα εισιτήρια απέμειναν για το παιχνίδι με τον Βόλο
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας