27

Στον έλεγχο των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας πέρασε η στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπως επιβεβαίωσε νωρίς το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας των Ταλιμπάν, Ομπαϊντουλάχ Αχούντ. Παράλληλα, η αφγανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε οτι κατέλαβε ολόκληρη την επαρχία Σαρ-ι-Πολ, στα νότια της πόλης, προετοιμάζοντας την προέλαση της στην Καμπούλ.


«Το Μαζάρ-ι-Σαρίφ είναι στα χέρια μας 100%. Τώρα βασιλεύει η ηρεμία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Ασραφ Ναντίμ, εκπρόσωπος του πολέμαρχου Ατα Μοχάμαντ, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Συμμαχία έχει καταλάβει εν μέρει το Χαϊρατάν, μια πόλη στα βόρεια του Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν.


«Είμαστε στα όρια να καταλάβουμε το Τασκουργκάν Χουλμ. Προχωρούμε και καταφέρνουμε να ελέγχουμε νέες περιοχές» κατέληξε.


Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας των Ταλιμπάν, Ομπαϊντουλάχ Αχούντ επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Reuters, την πτώση του Μαζάρ-ι-Σαρίφ στα χέρια της αντιπολίτευσης. «Ναι, το Μαζάρ έπεσε. Η πόλη και το αεροδρόμιο της ανήκουν στην αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στο Τανγκί Τασγκουργκάν», μια πόλη περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαζάρ-ι-Σαρίφ, είπε.


Λίγες ώρες μετά την κατάληψη της πόλης, τα αμερικανικά αεροσκάφη επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς στις γραμμές του μετώπου κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με μάρτυρες από την περιοχή. Νωρίς το πρωί ένα αεροσκάφος Β-52 πραγματοποίησε σαρωτικό βομβαρδισμό στα χαρακώματα των Ταλιμπάν στο μέτωπο, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. βόρεια της Καμπούλ.


Από επίσημες πηγές στην Καμπούλ επιβεβαιώθηκε εξάλλου ότι οι Ταλιμπάν απώλεσαν τον έλεγχο και της πόλης Χαϊρατάν.


Παράλληλα, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ολόκληρη την επαρχία Σαρ-ι-Πολ, στα νότια του Μαζάρ. «Νωρίς το πρωί, το Σαρ-ι-Πολ πέρασε στον έλεγχο της κυβέρνησης» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της αντιπολίτευσης, Γιουνίς Κανούνι, αναφερόμενος στη Βόρεια Συμμαχία, ο πρόεδρος της οποίας Μπουρχανουντίν Ραμπανί, κατέχει την έδρα του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Εθνη.


Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πόλη Χαϊρατάν και ο ποταμός Αμου Ντάρια που αποτελεί το βόρειο σύνορο του Αφγανιστάν, ελέγχονται επίσης από τη Βόρεια Συμμαχία. «Τα σύνορα είναι ακόμη κλειστά αλλά ελπίζουμε να τα ανοίξουμε σύντομα» είπε. Το Χαϊρατάν βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού, ακριβώς απέναντι από το Ουζμπεκιστάν.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διοικητή Αττά Μοχάμεντ, Μοχάμαντ Ασράφ Ναντίμ, οι δυνάμεις της Βορείου Συμμαχίας κατέλαβαν τη βόρειο επαρχία Σαμανγκάν, στα σύνορα με το Τατζικιστάν, δίχως μάχη, καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν οπισθοχώρησαν προς τα νοτιοανατολικά.


Προς την Καμπούλ


Παράλληλα, ένας από τους κυριότερους πολέμαρχους της Συμμαχίας, ο Αμαναουλάχ Γκοζάρ, δήλωσε από τη βάση του στο Τζαμπάλ Σεράι, περίπου 30 χλμ. από το μέτωπο στο Βορρά, πως οι δυνάμεις της ετοιμάζονται για μία επίθεση στα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ.


Σημειώνετεται ότι είναι η πρώτη φορά που ανώτερο στέλεχος της Συμμαχίας ανακοινώνει πως προετοιμάζεται μία επίθεση κατά της αφγανικής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της καταγάγουν σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό