27

Με κέρδη της τάξεως του 0,76%, στις 2.654,83 μονάδες, έκλεισε την Παρασκευή ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑΑ, σε μια συνεδρίαση όπου αναζωπυρώθηκαν οι φήμες που κάνουν λόγο για νέες μεγάλες συμφωνίες στον τραπεζικό κλάδο. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72 δισ. δραχμές ή 211 εκατ. ευρώ.


Η αγορά άνοιξε πτωτικά, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί έως και τις 2.624,82 μονάδες, αλλά μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών «γύρισε» σε θετικό έδαφος, με αφορμή τις έντονες φήμες, οι οποίες διαψεύδονται, που θέλουν τις Eurobank και Εμπορική να προχωρούν στον επόμενο μεγάλο «γάμο» μετά την Εθνική και την Alpha Bank.


Την κατηγορηματική διάψευση των εμπλεκόμενων εταιρειών συνάντησαν και τα σενάρια για πιθανή συγχώνευση της Intracom με τον ΟΤΕ, του ΔΟΛ με την Πήγασος και συνεργασία μεταξύ Vodafone και ΟΤΕ.


Στο θετικό κλίμα πάντως, συνέβαλαν και η χτεσινή μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50% (κίνηση την οποία ακολούθησε σήμερα η Alpha Bank) και η ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Οκτώβριο.


Ο FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε κατά 0,78%, στις 1.476,77 μονάδες, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,76% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 0,25%.


Οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικούς δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι Ασφάλειες (2,07%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι εταιρείες Πληροφορικής (0,75%).


Τον υψηλότερο τζίρο συναλλαγών κατέγραψαν οι μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας (+7,23% στις 12.737 δρχ.), της Κούμπας (+11,25% στις 1.820 δρχ.) και του OTE (+0,10% στις 6.815 δρχ.).


Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 196 ενισχύθηκαν, 116 υποχώρησαν και 68 παρέμειναν αμετάβλητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ