Ο κωμικός δεν φιμώνεται από το φόβο του θρησκευτικού ρατσισμού, δηλώνει ο Ρ.Ατκινσον
Το τι είναι αστείο δεν το αποφασίζει ένας νόμος, αλλά το κοινό που το ακούει, υποστηρίζει ο Ρόουαν Ατκινσον, ο οποίος προειδοποιεί ότι τα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης κατά του θρησκευτικού ρατσισμού μπορεί να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης.
38
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησηςγια την πρόληψη και την καταπολέμησητου θρησκευτικού μίσους ίσωςοδηγήσουν στην ποινική διώξη ήακόμη και στη φυλάκιση Βρετανών κωμικών, προειδοποιεί με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας οδημοφιλής κωμικός Ρόουαν Ατκινσον.
Ο γνωστός και ως Mr. Bean κωμικός τόνισε στην επιστολή του ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκαντη Δευτέρα καιστοχεύουν στον περιορισμό των κρουσμάτων θρησκευτικού ρατσισμού έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, θα επιφέρουν μεγάλους περιορισμούς στα σατιρικά κείμενα των ηθοποιών.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από το Βρετανό υπουργό Εσωτερικών, έπειτα απόπιέσεις που άσκησαν θρησκευτικές οργανώσεις της Βρετανίας και προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως και επτά ετών.
Στην επιστολή του ο Ρ.Ατκινσον αναφέρει: «Πάντοτε πίστευα ότι μπορούμε να πούμεαστεία για όλα τα θέματα,συμπεριλαμβανομένης και τηςθρησκείας. Όταν κάποιος λέει ένα επιτυχημένο αστείο πρέπει να επαινείται, ενώ όταν το αστείο είναι κακό, αυτός που το λέει πρέπεινα γίνεται αντικείμενο χλευασμού και διασυρμού».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι από τα μέτρα θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι κωμικοί, αλλά προσθέτει ότι «οι νόμοι που έχουν στόχο να διευθετήσουν ορισμένα άκρως υποκειμενικά ή ηθικά ζητήματα, συνήθωςδημιουργούνέναδυσδιάκριτο δίχτυ,μέσα στο οποίο παγιδεύονται οι βασικές ελευθερίες του λόγου και της έκφρασης».
Και αναρωτιέται: «Εάν ίσχυαν αυτά τα μέτρα στο παρελθόν, θα είχε γίνει ποτέ η ταινία των Monty Pythons Ένας Προφήτης, Mα τι Προφήτης (The Life Of Bryan);».
Η επιστολή καταλήγει: «Πιστεύω ότι η αντίδραση του κοινού είναι αυτή που αποφασίζειεάν ένα αστείο είναι πρέπον και όχι οι νόμοι μιας χώρας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έδωσε την πρώτη γεύση της επερχόμενης ταινίας του – Η συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Εθνική πόλο: Πότε θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Super Final με την Ιταλία
- Σύρος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Τα στοιχεία επιμένουν ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis πίσω από το αφήγημα περί «σκευωρίας»
- MyCenae: Δίνοντας σάρκα και οστά στον μύθο των Ατρειδών
- Πόσο κοστίζει το μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ; Τι χάνει μια Ελληνίδα σε ετήσιο εισόδημα σε σχέση με έναν άνδρα
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο – Γιατί είναι ανησυχητικό το «ατύχημα» της OpenAI
- Σήμερα η Ελλάδα αποχαιρετά την σπουδαία Μαίρη Λίντα – Πού θα γίνει η κηδεία της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442