Αμφιλεγόμενη έρευνα: Αλκοόλ πέντε φορές την εβδομάδα ασπίδα για διαβήτη τύπου 2
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που χαλαρώνουν μετά τη δουλειά με ένα ποτήρι μπίρα ή κρασί διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σε δείγμα 47.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων λειτουργών υγείας. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που χαλαρώνουν μετά τη δουλειά με ένα ποτήρι μπίρα ή κρασί διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σε δείγμα 47.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων λειτουργών υγείας. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes.
Oι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν 15 έως 29γρ. αλκοόλ την ημέρα μειώνουν κατά 36% τον κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε διάστημα 12 ετών σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το ποτό.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι εθελοντές που έπιναν περισσότερα από 50γρ. αλκοόλ την ημέρα διέτρεχαν 39% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Οι ίδιοι ωστόσο επισημαίνουν ότι ελάχιστοι συμμετέχοντες κατανάλωναν τόσο μεγάλες ποσότητες και συνεπώς τα αποτελέσματα πιθανώς να μην έχουν καθολική ισχύ για όλους τους πότες.
Η μελέτη κατέδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον πέντε φορές εβδομαδιαίως προσφέρει μέγιστη προστασία ενάντια στο διαβήτη τύπου 2. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συνήθειές τους γύρω από το ποτό. Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) -δηλαδή η μονάδα που μετρά το βάρος σε σχέση με το ύψος- δεν διαφοροποίησε τα αποτελέσματα.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα ευρήματα ενισχύουν τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από μια σειρά χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.
health.in.gr
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
- Πίζα – Γιουβέντους 0-2: Χτίζει σερί η Μεγάλη Κυρία
- Πλακιάς: Όσο πλησιάζει η δίκη για τα Τέμπη, τόσο πιο πολύ θα αναφέρεται το οικονομικό για ευνόητους λόγους – Διαψεύδει δημοσιεύματα
- Τένις: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στο United Cup
- Πέθανε ο Φρανσίς Μαρμάντ – Η «πένα» που έκανε την τζαζ τρόπο ζωής

