Οι καινούριες συσκευές εντοπισμού είναι καλύτερες, ελαφρύτερες και φθηνότερες από ότι στο παρελθόν. Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν trekking χωρίς να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις βασιζόμενοι στο γεγονός πως θα μπορέσουν εύκολα να καλέσουν κάποιον να τους σώσει αν χρειαστεί.

Όταν όμως οι διασώστες καλούνται εσπευσμένα επειδή το νερό της πηγής είναι αλμυρό ο φόρτος εργασίας και το κόστος συντήρησης των υπηρεσιών διάσωσης μεγαλώνει και η δουλειά τους γίνεται όλο και πιο προβληματική.

Ίσως θα πρέπει να καταργηθούν οι συσκευές διάσωσης που διαθέτουν απλώς ένα κουμπί και να εφοδιαστούν με μικρόφωνα ώστε να μπορούν οι υπηρεσίες διάσωσης να καταλαβαίνουν με ποιον έχουν να κάνουν. Σε κάθε περίπτωση όμως το θάρρος των άσχετων έχει να ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο στο μέλλον.