GP Τουρκίας 2006: Pole και νίκη για το F. Massa
Διπλά ευτυχισμένος ο Felipe Massa, κατάκτησε στην Τουρκία την πρώτη του Pole Position και ταυτόχρονα την πρώτη νίκη, τερματίζοντας μπροστά από τον F Alonso.
Το GP της Τουρκίας αποτέλεσε ένα καλό λόγο για γιορτή στα pits της Ferrari, που είδε τα δύο της μονοθέσια να επιτυγχάνουν το 1-3, με την… αντίθετη όμως σειρά, απ΄ ότι συνήθως. Ξεκινώντας από την πρώτη θέση της γραμμής εκκίνησης ο Felipe Massa κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία μέχρι και τον τελευταίο γύρο, χαρίζοντας στην ομάδα 10 πολύτιμους βαθμούς και στον ίδιο το πρώτο κύπελλο της καριέρας του.
Η διαδικασία της εκκίνησης δεν πραγματοποιήθηκε αναίμακτα, καθώς στην πρώτη στροφή ένας λάθος χειρισμός του G. Fisichella τον οδήγησε σε ένα μεγαλοπρεπές τετ-α-κε, ακινητοποιώντας το μονοθέσιό του στη μέση της πίστας και θέτοντας σε κίνδυνο αυτούς που ακολουθούσαν.
Πιο συγκεκριμένα ο Nick Heidfeld έχασε, μετά από σύγκρουση, την εμπρόσθια αεροτομή της BMW Sauber, ενώ ο Scott Speed εμβόλισε με την Toro Rosso τη McLaren του Kimi Raikonen. O Τελευταίος κατόρθωσε μεν να επιστρέψει στα pits, επισκευάζοντας τη ζημιά, φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα είχε επηρεάσει και την πίσω ανάρτηση, οδηγώντας έτσι τον Φιλανδό σε έξοδο, στον αμέσως επόμενο γύρο.
Στο μεταξύ οι δύο Ferrari είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από τους υπολοίπους, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που ο V. Liuzzi έχασε τον έλεγχο της Red Bull στην πρώτη στροφή της πίστας, επιβάλλοντας έτσι την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας.
Το διάστημα που ακολούθησε ευνόησε αρκετούς πιλότους, που πραγματοποίησαν το πρώτο τους pit stop, όχι όμως και το M. Schumacher που, περιμένοντας τον team mate του να ολοκληρώσει πρώτος τη σχετική διαδικασία, έχασε πολύτιμο χρόνο και συγχρόνως τη δεύτερη θέση από το F. Alonso.
Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποια προβλήματα με τα ελαστικά και ένα παραλίγο μοιραίο λάθος στη μέση του αγώνα τον καθήλωσαν οριστικά στην τρίτη θέση. Παρόλη δε την υπερπροσπάθεια στους τελευταίους γύρους, ο F. Alonso δεν του έδωσε καμία ευκαιρία για προσπέραση, κρατώντας τον τελικά πίσω, με διαφορά μόλις 0,08 δευτερολέπτων!
Μεγάλος κερδισμένος, σε κάθε περίπτωση, ήταν ο Massa, που μετά τον αγώνα ξέσπασε σε δάκρυα χαράς. Αντίστοιχα η Ferrari, με τη συγκομιδή των 16 αυτών πολύτιμων πόντων, βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής, 158 έναντι 160 βαθμών, από τη Renault. Και ο F. Alonso όμως, παρότι ήθελε όσο τίποτα αυτή τη νίκη, κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά με το μεγάλο του αντίπαλο, στους 12 πόντους, τέσσερις αγώνες πριν το τέλος του πρωταθλήματος.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ένα μάλλον ατυχές, αν και 100% προσχεδιασμένο περιστατικό. Η απονομή του κυπέλλου στο νικητή έγινε από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρόεδρο του Κυπριακού ψευδοκράτους. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη, εκφράζοντας απροκάλυπτα τα γνωστά πολιτικά συμφέροντα της γείτονος…
Πέραν αυτών, την τέταρτη θέση κατέκτησε ο νικητής του προηγούμενου αγώνα, J. Button, ο οποίος δεν έδειξε ικανός να ακολουθήσει το ρυθμό των Ferrari και Renault. Και πάλι όμως, η εμφάνισή του ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή του ομόσταυλου R. Barrichello, που δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να καταταγεί τελευταίος στη βαθμολογούμενη οκτάδα.
Από την πλευρά της, η McLaren δεν βρήκε κάποιο καλό λόγο να πανηγυρίσει το 200ό GP της συνεργασίας της με τη Mercedes-Benz, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν μία πέμπτη θέση με τον μέχρι πρότινος δοκιμαστή οδηγό P. De La Rosa.
Ακόμα χειρότερα, η Toyota πήρε μόλις δύο βαθμούς από το R. Schumacher, αφού o J. Trulli τερμάτισε ένατος, με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γύρου από το νικητή. Ο αδερφός του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή πραγματοποίησε ένα πολύ καλό αγώνα, παρότι ξεκίνησε από τη 15η θέση και, με την έναρξη του αγώνα, αναγκάστηκε να εισέλθει απρογραμμάτιστα στα pits για να αλλάξει μία σπασμένη εμπρός αεροτομή.
Ο επόμενος σταθμός της F1 είναι στις 10/9 στη Μόντσα, την ταχύτερη πίστα του πρωταθλήματος και συγχρόνως στην πατρίδα της Ferrari. Εκεί θεωρείται σίγουρο ότι η κόκκινη ομάδα θα κυνηγήσει με όλες της τις δυνάμεις τη νίκη, ανατρέποντας τις ισορροπίες και γνωρίζοντας φυσικά, για μία ακόμη φορά, την αποθέωση.
auto.in.gr
- Ουκρανία: Τι ποσοστό εδαφών κατέλαβε η Ρωσία το 2025
- Η αιτία της τραγωδίας στο Κραν Μοντανά – Τι είναι τα ηχοαπορροφητικά πάνελ που λαμπάδιασαν στο μοιραίο μπαρ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται συλλήψεις για τρία νέα κυκλώματα που λάμβαναν παράνομες επιδοτήσεις σε Κρήτη, Τρίκαλα και Κοζάνη
- Μεντιλίμπαρ: «Όποιος δεν έχει κίνητρο δεν χρειαζόταν να βρεθεί σε αυτό το όμορφο νησί, είναι τελικός»
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών βήμα υπονόμευσης των δημόσιων σχολείων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Ολλανδία: Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ – Χιόνι και παγετός

