
Αυτο… πέδηση από την Continental
Μπορεί η εποχή που τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται μόνα τους να είναι ακόμα μακρινή, έφτασε όμως η στιγμή που θα μπορούν να... φρενάρουν μόνα τους. Η γνωστή για τα ελαστικά της γερμανική εταιρεία Continental εξέλιξε ένα σύστημα στο οποίο ενεργοποιούνται τα φρένα ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία αφήνει ο οδηγός το πόδι του από το... γκάζι.
Μπορεί η εποχή που τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται μόνα τους να είναι ακόμα μακρινή, έφτασε όμως η στιγμή που θα μπορούν να… φρενάρουν μόνα τους. Η γνωστή για τα ελαστικά της γερμανική εταιρεία Continental εξέλιξε ένα σύστημα στο οποίο ενεργοποιούνται τα φρένα ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία αφήνει ο οδηγός το πόδι του από το… γκάζι.
Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που αφήνει ο οδηγός το γκάζι μέχρι να πατήσει το φρένο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ενώ η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου εξαρτάται από την ταχύτητά του και από τα αντανακλαστικά του οδηγού. Το σύστημα που έχει εξελίξει η γερμανική εταιρεία διαθέτει αισθητήρες στο pedal του γκαζιού που αντιλαμβάνονται πόσο γρήγορα αφήνει ο οδηγός -π.χ., σε φρενάρισμα πανικού- το γκάζι, και επενεργούν αυτόματα στις δαγκάνες των φρένων. Αν τελικά ο οδηγός πατήσει το φρένο, τότε αυτόματα μεγιστοποιείται η πίεση στο υδραυλικό κύκλωμα των φρένων.
Παρόμοιο σύστημα διαθέτει και η νέα Mercedes-Benz SL, με τη διαφορά ότι το σύστημα της Continental μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα, μειώνοντας σημαντικά τις αποστάσεις ακινητοποίησης και κατ΄ επέκταση τα ατυχήματα, σοβαρά ή μη.
Παράλληλα με το αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος, η Continental εξελίσσει και ένα νέο τύπο μαγνητισμένου ελαστικού που θα παρέχει ταχύτερα πληροφορίες στα συστήματα αντιολίσθησης και ελέγχου της ευστάθειας του αυτοκινήτου, για τυχόν απώλεια πρόσφυσης των τροχών.
Πηγή: Auto Express
auto.in.gr
- Ολυμπιακός: Οι οδηγίες προς τους φιλάθλους για το Game 1 με τον Παναθηναϊκό
- Οριστικά προπονητής του Άρη ο Βασίλης Σπανούλης! Οι δύο πλευρές «έδωσαν τα χέρια»
- Κομισιόν: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα
- Βαρδακαστάνης: Εκτός κομματικής γραμμής τοποθετήθηκε ο Δούκας – Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από το συνέδριο με καθαρές πολιτικές θέσεις
- Λεωνίδιο: Νεαρή αναρριχήτρια τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας
- Στη Στοκχόλμη η αποστολή της Εθνικής (vids)
