
Πρωτοβουλία ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος αποκαλύπτει η Washington Post και επιβεβαιώνει ο Μπους
Σημαντική πρωτοβουλία στο Μεσανατολικό, που θα προέβλεπε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, επρόκειτο να εξαγγείλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Washington Post της Τρίτης. Ο Μπους επιβεβαίωσε το «όραμα των ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος», όμως το σχέδιο ματαιώθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
31
Σημαντική πρωτοβουλία στο Μεσανατολικό, που θα προέβλεπε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, επρόκειτο να εξαγγείλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Washington Post της Τρίτης. Ο Μπους επιβεβαίωσε το «όραμα των ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος», όμως το σχέδιο ματαιώθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Η ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους ήταν πάντοτε ένα κομμάτι από το όραμα των ΗΠΑ, αρκεί να είναι σεβαστό το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει» δήλωσε ο Τζορτζ Ο. Μπους την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Και ξεκαθάρισε ότι προηγουμένως θα ήταν απαραίτητο να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή -γι αυτό το σκοπό «εργαζόμαστε επιμελώς με τις δύο πλευρές για να εναθρρύνουμε τη μείωση της βίας, έτσι ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις» για το ζήτημα.
Η προϊστορία του σχεδίου
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, την πρωτοβουλία αυτή επρόκειτο να εξαγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Aμερικανός πρόεδρος φέρεται μάλιστα να μελετούσε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ο Πάουελ επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο αυτό στις 13 Σεπτεμβρίου με τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκiπα Μπαντά μπιν Σουλτάν, γράφει η Washington Post. «Οι Σαουδάραβες είχαν αναμειχθεί σοβαρά σε αυτή την πρωτοβουλία και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση» προσθέτει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι και μια σειρά άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά και ορισμένα ευρωπαικά κράτη είχαν ανάλογη γνώμη.
Η Washington Post αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε λάβει την τελική απόφαση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονταν διστακτικοί. Εξάλλου, η εφημερίδα Washington Τimes γράφει σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπους σκοπεύει να κάνει μια σημαντική διακύρηξη για το Μεσανατολικό, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τελικά, τα αρχαία ζάρια 12.000 ετών ήταν τζόγος ή απλώς ανάγκη για παιχνίδι;
- Από τον Β’ Παγκόσμιο μέχρι σήμερα, οι ισχυροί της οικονομίας ευθυγραμμίζονται με την εξουσία
- Τροχαίο στη Λιοσίων: Σεσημασμένος για διακίνηση ναρκωτικών ο ανήλικος που παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Εξαιρετική κίνηση του Ροντινέι και 2-0 οι Πειραιώτες – Δείτε και τα δύο γκολ (vids)
- Αργεντινή: Τραγωδία σε αγώνα ράλι στη νότια Αμερική – Ένας θεατής έχασε τη ζωή του, διεκόπη ο αγώνας
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ο Ζέλσον κάνει το 1-0 από λάθος του Γεντβάι (vid)


