Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ενέτειναν τις ανησυχίες των Αμερικανών για την αύξηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών των μετοχών.
27
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ενέτειναν τις ανησυχίες των Αμερικανών για την αύξηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών των μετοχών.
Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης του Conference Board υποχώρησε στις 97,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1996, έναντι 114 τον Αύγουστο.
Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 1990, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση. Αλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η πτώση του δείκτη λιανικών πωλήσεων Redbook Research κατά 2,2% τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
«Μολονότι οι καταναλωτές κατάφεραν να κρατήσουν τις ΗΠΑ έξω από την ύφεση για αρκετά χρόνια, τώρα μάλλον δεν θα τα καταφέρουν», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος του Conference Board, Λιν Φράνκο.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι στενά συνδεδεμένη με τις δαπάνες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 του αμερικανικού ΑΕΠ. Εφόσον λοιπόν οι Αμερικανοί περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες τους, τότε θα ωθήσουν σε ύφεση μια οικονομία, η οποία «υποφέρει» ήδη από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εταιρικών επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία επεκτάθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό της οκταετίας (0,2%) και η ανεργία ανήλθε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (4,9%).
Παράλληλα, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η οικονομία θα «βυθιστεί» σε ύφεση.
Από τις 11 Σεπτεμβρίου ο δείκτης – βαρόμετρο Standard & Poors 500 υποχωρεί κατά 9% και από τις αρχές του έτους κατά 24%. Ο Dow Jones, μόνο την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε απώλειες της τάξεως του 14,3%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1933.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Γ’)
- Συνταγή: Παπαρδέλες με λαχανικά
- ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Συγκέντρωση και πορεία προς το Μαξίμου
- Δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες
- Καιρός Τρίτης: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και ομίχλες – Πότε αναμένεται νέα επιδείνωση
