39

Υπάρχουν πτυχές της υπόθεσης για τις οποίες διαπληκτίζονται ακόμα· ωστόσο, υπουργείο Δικαιοσύνης και Microsoft εξέφρασαν γραπτώς την Πέμπτη την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για διακανονισμό, όσο η δικαστής Κόλαρ-Κόουτλι θα καταστρώνει χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία επιβολής ποινών. Οι αντίδικοι όμως επεσήμαναν: οποιαδήποτε καθυστέρηση αποβαίνει προς όφελος μόνο της Microsoft και βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει εμποδίσει τη Microsoft. Τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματά της θα μπορούσαν κάλλιστα να προεκτείνουν τη διαδικασία στο επόμενο έτος ή και περαιτέρω. Μια τέτοια καθυστέρηση δεν θα μπορούσε παρά να ωφελήσει μόνον τη Microsoft επειδή, όσο περιμένει να καταλήξει το δικαστήριο στην ετυμηγορία του, συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της τα μέσα για τα οποία την καταδίκασαν και τα δύο δικαστήρια (πρωτοβάθμιο και Εφετείο) και να διατηρεί παράνομα το μονοπώλιό της. Κάθε ημέρα που περνά η κατάσταση αυτή αποδεικνύεται περισσότερο επιζήμια για τον ανταγωνισμό στη βιομηχανία πληροφορικής, σημειώνουν οι αντίδικοι στην εισήγησή τους προς τη δικαστή.


Κυβέρνηση και πολιτείες που έχουν μηνύσει τη Microsoft πρότειναν στην επικεφαλής του πρωτοβάθμιου περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία έως την 9η Νοεμβρίου. Μετά, κάθε πλευρά θα έχει διορία 30 ημερών για να εκθέσει την πρότασή του για την τελική ετυμηγορία.


Η δικαστής Κολίν Κόλαρ-Κόουτλι έχει αναλάβει την υπόθεση της επιβολής ποινών στην εταιρεία που κρίθηκε ένοχη για αθέμιτο ανταγωνισμό. Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίσει εάν η μακροχρόνια δίκη θα επεκταθεί και στο 2002.


Η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει την πρόταση του δικαστή Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον για να προτείνει περιοριστικά μέτρα στη συμπεριφορά του γίγαντα του λογισμικού.


Η πρόταση του δικαστή που έκρινε τη Microsoft ένοχη για αθέμιτο ανταγωνισμό περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον όρο να υποχρεωθεί η εταιρεία να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για τον κώδικα του λογισμικού της σε τρίτους προγραμματιστές και να χαλαρώσει τους όρους με τους οποίους συναλλάσσεται με τους κατασκευαστές PC. Έκτοτε, διάφορες αλλαγές στην πολιτική χορήγησης αδειών χρήσης για τα Windows XP εκλήφθηκαν ως οικειοθελής υπαναχώρηση από πλευράς Microsoft.


Η δικαστής Κόλαρ-Κόουτλι θα εκδώσει την απόφασή της για το χρονοδιάγραμμα στις 28 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press