28

Φόροι ύψους 215,7 δισ. δραχμών βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Κέντρα του υπουργείου Οικονομικών (Εθνικό Ελληνικό Κέντρο, Περιφερειακά και Τοπικά Ελληνικά Κέντρα), το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2001 στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν το φετινό οκτάμηνο είναι αυξημένο κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό στο οποίο είχαν βεβαιωθεί 170,8 δισ. δραχμών. Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν στις ανέλεγκτες χρήσεις των επιχειρήσεων των προηγούμενων ετών.


Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, προκύπτει ότι το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΘΕΚ ), τα περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ), τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ) και οι Εφορίες το οκτάμηνο πραγματοποίησαν ελέγχους σε 4.594 ανέλεγκτες υποθέσεις επιχειρήσεων. Οι υποθέσεις αυτές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 88% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό οκτάμηνο, κατά το οποίο είχαν ελεγχθεί 2.441 υποθέσεις.


Τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων που ελέγχθηκαν το οκτάμηνο παρουσίασε το ΠΕΚ Θεσσαλονίκης κατά 94% και το ΠΕΚ Λάρισας κατά 95%. Το Εθνικό Ελληνικό Κέντρο έλεγξε 512 υποθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και πέρυσι.


Από το ποσό των 215,7 δισ. δρχ. φόρων που βεβαιώθηκαν το οκτάμηνο 119,1 δισ. δρχ. αφορούν σε φόρους που προέκυψαν από τις υποθέσεις που έλεγξε το ΕΘΕΚ, 29 δισ. δρχ. σε υποθέσεις που έλεγξε το ΠΕΚ Αθηνών, 23 δισ. δρχ. σε υποθέσεις του ΠΕΚ Πειραιώς και 11 δισ. δρχ. οι υποθέσεις του ΠΕΚ Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ