31

Στην εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος θα προχωρήσει το 2003 η κυβέρνηση, ενώ η επιδιωκόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα κινείται προς δύο κατευθύνσεις, πρώτον, στη μείωση της φορολογίας για όλους τους φορολογούμενους και, δεύτερον, στην απλοποίηση των διαδικασιών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 66ης ΔΕΘ, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο από τώρα.


Δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τόνισε επίσης ότι η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική είχε αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από 104% σε 99%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώνει σε τόκους περίπου 300 δισ. δρχ. λιγότερα, ποσό που θα διατεθεί για κοινωνικούς πόρους.


Αναφερόμενος στις προοπτικές για το 2004, προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5%, πληθωρισμό κάτω του 3% και διευρυμένα πλεονάσματα. Για την ανεργία ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι από το 12% που ήταν πρόπερσι, φέτος έπεσε στο 10% και ότι στο διάστημα της πενταετίας η κυβέρνηση προσβλέπει σε πολύ πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.


Στο σκέλος των επιχειρούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, ο ΥΠΕΘΟ τόνισε ότι χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα και ότι ως προς αυτό μεγάλη ευθύνη έχει πλέον ο ιδιωτικός τομέας. Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι το κράτος θα στραφεί τώρα περισσότερο στο σκέλος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στον τομέα της υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.


Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο επίμαχο θέμα της υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ύψους 180 δισ. δρχ, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο.


Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, είπε ότι από τις αρχικά 30 έχουν ολοκληρωθεί οι 26 και απoμένουν τέσσερις (ΕΤΒΑ, Ολυμπιακή, Σκαραμαγκάς, Helexpo). Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν και αυτές, δεν θα υπάρξουν άλλες και ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί πλέον με την εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης στις ήδη μερικώς ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ