«Ασπίδα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο Echelon
Το Echelon υπάρχει, αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πέρας της πολυσυζητημένης έρευνάς της για το αμερικανικό κατασκοπευτικό σύστημα και στήνει «οχυρό» απέναντι στα... αυτιά του. Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη 44 εισηγήσεις που αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών της Ευρώπης από το «αδιάκριτο» σύστημα.
29
Το Echelon υπάρχει, αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πέρας της πολυσυζητημένης έρευνάς της για το αμερικανικό κατασκοπευτικό σύστημα και στήνει «οχυρό» απέναντι στα… αυτιά του. Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη 44 εισηγήσεις που αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών της Ευρώπης από το «αδιάκριτο» σύστημα.
Η 140σέλιδη έρευνα παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ψηφίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη 367 μελών και την αντίθετη 159 -σημειώθηκαν και 34 απουσίες. έληξε έτσι η ειδική έρευνα που η ΕΕ είχε παραγγείλει το 2000 για να διαλευκανθεί ο βίος και η πολιτεία του κατασκοπευτικού συστήματος.
Και το συμπέρασμα; «Υπήρξαν εκείνοι που μας έλεγαν ότι δεν θα βρίσκαμε απτές αποδείξεις. Αλλά μπορούμε τώρα να πούμε καθαρά πως το Echelon υπάρχει» δήλωσε ο πρόεδρος της ειδικής ερευνητικής επιτροπής, Κάρλος Κοέλιο. Το πόρισμα αντιτίθεται με τους επίσημους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, που αρνείται να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του Echelon.
Όμως η επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ουάσινγκτον (σε συνεργασία με τη Βρετανία, τον Καναδά, την Aυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία) έχουν στήσει το σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία υποκλέπτοντας -κυρίως μέσω δορυφόρου- τηλεφωνήματα, fax και e-mail. Ωστόσο δεν έγινε δυνατό να συλλεχθούν πολλά στοιχεία για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να το χρησιμοποιούν για βιομηχανική κατασκοπία.
Για να καταπολεμήσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΕ υιοθέτησε τις 44 εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και προτρέπει σε ευρεία ευρωπαϊκή συνεργασία για ένα κοινό σύστημα κρυπτογράφησης, απέναντι σε κάθε «πονηρή» προσπάθεια υποκλοπής -συστήνεται επιπλέον στους πολίτες να κρυπτογραφούν οι ίδιοι τα e-mail τους.
Επιπλέον η ΕΕ παρακινεί τα μέλη της να υπογράψουν την απαγόρευση της βιομηχανικής κατασκοπίας στους κόλπους της Ένωσης και να εξετάσουν εξονυχιστικά ενδεχόμενη ύπαρξη δραστηριοποίησης των διεθνών υπηρεσιών πληροφοριών στο έδαφός της. Αποφάσισε επίσης να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να καθήσει μαζί της στο τραπέζι σε αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία της πληροφορίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Χαλάει ο καιρός: Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά – «Παρέλαση» βαρομετρικών χαμηλών
- Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ συλλαμβάνει εκατοντάδες πολίτες με το πρόσχημα της «διατάραξης« των εκλογών
- Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Με το τραγούδι «Του Αιγαίου τα μπλουζ» τον αποχαιρέτησαν οι δικοί του άνθρωποι
- «Πυρά» Τσουκάλα σε κυβέρνηση: Μετά τα τελεσίγραφα ήρθαν και οι απειλές κατά των αγροτών
- Φως στο Τούνελ: Στο μικροσκόπιο τέσσερα ανεξιχνίαστα μυστήρια
- Ο Αντετοκούνμπο απάντησε στα σενάρια για το μέλλον του με μια απίθανη ατάκα (vid)
- Εργατικό δυστύχημα στην Ελασσόνα: 59χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων
- Μπάμπης Κλάρας: Το μεγάλο Μνημείο για τον Άρη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442