39

Τις πόρτες του νέου τμήματος πώλησης υπολογιστών άνοιξε την Πέμπτη το γνωστό πολυκατάστημα Amazon.com, ελπίζοντας ότι οι πωλήσεις του θα είναι τέτοιες που θα βοηθήσουν τη διαδικτυακή επιχείρηση να αποφέρει κέρδη πριν από το τέλος του έτους, παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία της βιομηχανίας υπολογιστών.

Το Amazon είχε κάνει γνωστή από τον Ιούνιο την πρόθεσή του να μπει στον τομέα της πώλησης υπολογιστών. Στη «βιτρίνα» του φιγουράρουν τώρα υπολογιστές από την Apple, την Compaq, τη Hewlett Packard, την ΙΒΜ και την Toshiba. Το τμήμα αυτό εμπορεύεται υπολογιστές γραφείου, χειρός, φορητούς, συσκευές δικτύου και περιφερειακά υπολογιστών. Το Amazon θα πουλά επίσης μεταχειρισμένους υπολογιστές μέσω ενός δικτύου συνεργατών, συλλέγοντας προμήθεια από κάθε πώληση.


To διαδικτυακό πολυκατάστημα, όμως, δεν θα διατηρεί αποθέματα των νέων του εμπορευμάτων. Έπειτα από κάθε πώληση υπολογιστή, θα αγοράζει χονδρικώς το προϊόν από την Ingram Micro, το μεγαλύτερο προμηθευτή προϊόντων πληροφορικής στις ΗΠΑ. Η αλυσίδα αυτή θα αναλάβει επίσης το σχεδιασμό και τη διαχείριση για την αποστολή των παραγγελιών του Amazon στον τελικό πελάτη.


H τιμή της μετοχής του Amazon έκλεισε με πτώση 78 σεντς στη σημερινή συνεδρίαση του Nasdaq. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές δεν συνδέουν την πτώση αυτή με την είδηση περί πώλησης υπολογιστών από το διαδικτυακό πολυκατάστημα, αλλά με το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αμερικανική αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ