Υπάρχει πρόβλημα AIDS παραδέχεται για πρώτη φορά η κινεζική κυβέρνηση
Σοβαρές διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει η επιδημία AIDS στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας. Για πρώτη φορά το πρόβλημα αναγνωρίζεται -διστακτικά έστω- από την κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων παρατηρητών ο αριθμός των φορέων του θανατηφόρου ιού ενδέχεται να ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
1
Σοβαρές διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει η επιδημία AIDS στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας. Για πρώτη φορά το πρόβλημα αναγνωρίζεται -διστακτικά έστω- από την κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων παρατηρητών ο αριθμός των φορέων του θανατηφόρου ιού ενδέχεται να ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
Εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης παραδέχτηκε την οξύτητα του προβλήματος και ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει σήμερα ειδική κλινική για την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
Αρκεί αυτό; Όπως μεταδίδει το BBC, ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέπτονται την περιοχή μιλούν για χωριά ολόκληρα βυθισμένα στην απόγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις οι μισοί ή και περισσότεροι από τους κατοίκους των χωριών αυτών είναι είτε ήδη νεκροί είτε ετοιμοθάνατοι.
Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες προσεβλήθηκαν από τον ιο HIV κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, όταν κλήθηκαν από τις τοπικές υγειονομικές αρχές να προσφέρουν αίμα για τις ανάγκες της περιοχής.
Η διαδικασία της συλλογής του αίματος γινόταν χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Χωρικοί αναφέρουν ότι το αίμα πολλών εθελοντών μαζευόταν σε μεγάλα ειδικά δοχεία, από όπου, μετά την αφαίρεση του πλάσματος, «επιστρεφόταν» στους δότες.
Εκτιμάται ότι πάνω από μισό εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2001 υπήρχαν 23.905 καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού , αλλά δυτικοί παρατηρητές ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε πάνω από 600.000. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι μέχρι το 2010 θα υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα AIDS στην Κίνα, εκτός και αν η κυβέρνηση δράσει γρήγορα και αποφασιστικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στις κλήσεις του Αντσελότι ο Νεϊμάρ για τα φιλικά της Βραζιλίας με Γαλλία και Κροατία
- Τα ΗΑΕ μετέφεραν 600 Ισραηλινούς στο «Μπεν Γκουριόν» με πτήσεις τσάρτερ – 100 Ισραηλινοί έφτασαν και στην Αθήνα
- Λαϊκά δικαστήρια για τον Τιμοτέ Σαλαμέ: Και η Doja Cat στέκεται πλάι στους καλλιτέχνες της όπερας και του μπαλέτου
- Πώς δρούσαν οι απατεώνες με τα crypto – Τι αποκάλυψε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα θύματα μέσω social media
- Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Από τόσα εισιτήρια θα πάρουν ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τον τελικό του Πανθεσσαλικού
- ΒΗΜΑ στην Ιστορία: Έρχεται αυτή την Κυριακή και είναι αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο 22%
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με τον Γ’ τόμο του Ετυμολογικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/howen-81s4ryYuIh4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442