36

Οι αντίπαλοι της Microsoft με συντονισμένες προσπάθειες προσπαθούν από την Τρίτη να μπλοκάρουν την κυκλοφορία των Windows XP στα τέλη Οκτωβρίου. Υποστηρίζουν ότι η εταιρεία, παρά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, δεν θα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές του λογισμικού της ώστε να μην τίθενται ζητήματα μονοπωλιακής τακτικής.

Η πρώτη σοβαρή παρέμβαση έγινε από το Δημοκρατικό γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στους δικηγόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης που χειρίζονται την υπόθεση, ζητώντας τους να μην προβούν σε κανένα συμβιβασμό αν δεν υπάρξει ρητή διαβεβαίωση από την Microsoft ότι στα XP η εγκατάσταση και η ομαλή λειτουργία προϊόντων των ανταγωνιστών της -όπως το Ιnstant messenger της AOL και το Digital Photo Imager της Kodak- θα είναι δυνατές. Ο Γερουσιαστής απέστειλε σχετική επιστολή και στο διευθύνοντα σύμβουλο και μέχρι πρότινος πρόεδρο της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, ζητώντας οι σχετικές ρυθμίσεις και αλλαγές στα XP να γίνουν πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους.


H Microsoft απάντησε άμεσα με ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες των ανταγωνιστών της δεν είναι βάσιμες, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτές να γίνουν αντικείμενο μελέτης και ενασχόλησης για ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο όπως η επιτροπή της Γερουσίας.


Η ενέργεια του γερουσιαστή βρήκε σύμφωνους πολλούς εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που ασχολούνται με την πολύκροτη υπόθεση. Μάλιστα, από το περιβάλλον του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτζερ, διέρρευσε ότι ο εισαγγελέας εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει από το δικαστήριο την έκδοση διαταγής για προσωρινή αναβολή της κυκλοφορίας του νέου λειτουργικού.


Λίγο μετά την ανακοίνωση του γερουσιαστή Σούμερ, η εταιρεία λογισμικού InterTrust, η οποία έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της Microsoft, βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει και αυτή με τη σειρά της την αναβολή, μέχρι νεοτέρας, της κυκλοφορία των XP. Η InterTrust υποστηρίζει ότι με τα XP η Microsoft οικειοποιήθηκε δική της τεχνογνωσία και παραβίασε τέσσερις πατέντες της.


Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η άποψη ορισμένων εκ των αντιπάλων της Microsoft, ότι θα ήταν ίσως πιο χρήσιμο να επιτραπεί στην εταιρεία να προχωρήσει ανενόχλητη στη διάθεση του νέου λειτουργικού συστήματος και στη συνέχεια, αφού επιβεβαιώνονταν οι υποψίες για επανάληψη των μονοπωλιακών τακτικών, να έδιναν το τελικό χτύπημα στην εταιρεία χρησιμοποιώντας ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο το ίδιο το προϊόν της.


Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα έπρεπε να διακοπούν οι διαδικασίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στις οποίες έχουν προχωρήσει οι αντίδικες πλευρές μετά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου -ότι η Microsoft παραβιάζει μεν τη νομοθεσία περί μονοπωλίων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να διαταχθεί η διάσπαση της εταιρείας, όπως ανάφερε η πρώτη δικαστική ετυμηγορία.


Η Microsoft, όπως είναι ευνόητο, έπειτα και από αυτή την εξέλιξη επιθυμεί όσο τίποτα άλλο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, η Microsoft ανέφερε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν οργανώσει και στηρίξει τη λειτουργία τους στα επερχόμενα Windows XP και συνεπώς, σε περίπτωση που υπάρξει αναβολή στην κυκλοφορία τους, το πλήγμα για όλες αυτές, και ακολούθως για την ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία, θα είναι ισχυρό.


Είναι πάντως γεγονός ότι, σε περίπτωση που αναβληθεί η κυκλοφορία του νέου λειτουργικού, οι επιπτώσεις για τη Microsoft θα είναι ανυπολόγιστες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ