Δημοσιεύτηκε ο γενετικός χάρτης επικίνδυνου πνευμονόκοκκου
Η πλήρης γενετική αλληλουχία ενός παθογόνου στελέχους του πνευμονόκοκκου δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science. Θα επιτρέψει στους ερευνητές να παρασκευάσουν νέα αντιβιοτικά, αλλά και να κατανοήσουν τις εξελιγμένες μεθόδους... γενετικής μηχανικής που χρησιμοποιεί το βακτήριο.
36
Η πλήρης γενετική αλληλουχία ενός παθογόνου στελέχους του πνευμονόκοκκου δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science. Θα επιτρέψει στους ερευνητές να παρασκευάσουν νέα αντιβιοτικά, αλλά και να κατανοήσουν τις εξελιγμένες μεθόδους… γενετικής μηχανικής που χρησιμοποιεί το βακτήριο.
Το Streptococcus pneumoniae είναι το συνηθέστερο αίτιο οξέων λοιμώξεων των πνευμόνων και του αυτιού, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι ευθύνεται για το θάνατο περίπου τριών εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο. Δεδομένου ότι πολλά στελέχη του πνευμονόκοκκου έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στην πενικιλίνη, η ανάγκη για εξεύρεση άλλων μεθόδων για την καταπολέμησή τους έχει αρχίσει να γίνεται επιτακτική.
Η έρευνα για τον σκοπό αυτό αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά από τη δημοσίευση του γενετικού χάρτη με τα 2.326 γονίδια του βακτηρίου, ο οποίος, όπως μεταδίδει το ScienceDaily.com, προέκυψε από συνεργασία του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο και του Ινστιτούτου Γενωμικής Έρευνας στο Μέριλαντ.
Ο «ειδικός» της γονιδιακής θεραπείας
Ανάμεσα στους κύριους στόχους των Αμερικανών ερευνητών είναι και να «υποκλέψουν» ορισμένες από τις «τεχνικές» γενετικής μηχανικής που το βακτήριο εφαρμόζει με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα.
Το S. pneumoniae «μπορεί να εντοπίζει μόρια DNA γύρω του (γονίδια άλλων βακτηρίων) και να τα ενσωματώνει στο δικό του γονιδίωμα» αναφέρει ο δρ. Ντόναλντ Μόρισον, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Σικάγο. «Ουσιαστικά, αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια φυσική, αυτο-χορηγούμενη γονιδιακή θεραπεία».
«Αν αυτός ο οργανισμός, που ενσωματώνει εξωγενή γονίδια με αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100%, μας αποκαλύψει ορισμένα από τα μυστικά του, ίσως μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μυστικά αυτά για να βελτιώσουμε τη γονιδιακή θεραπεία και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά της» εξηγεί ο ίδιος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νίκος Παππάς: Συγγνώμη μεν αλλά… – Οι δικαιολογίες για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου
- Το Ισραήλ συλλαμβάνει Ρώσο πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
- Αλεξάνδρα Νίκα για Κωνσταντίνο Αργυρό: «Τον συμβουλεύομαι σε όλα»
- Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Βούληση της Περιφέρειας να συνδράμει οικονομικά στην αποκατάσταση του πλοίου»
- «Μπλεξίματα» και στη Ζαλγκίρις για τον Ράιτ – Τι συμβαίνει με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού
- Χαλάει ο καιρός: Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά – «Παρέλαση» βαρομετρικών χαμηλών


