Η χαμένη αθωότητα της βιταμίνης C
Λονδίνο: H βιταμίνη C, εκτός από την προστασία που προσφέρει στα κύτταρα, είναι πιθανόν να τα βλάψει προκαλώντας καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε εργαστηριακά πειράματα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Λονδίνο: H βιταμίνη C, εκτός από την προστασία που προσφέρει στα κύτταρα, είναι πιθανόν να τα βλάψει προκαλώντας καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε εργαστηριακά πειράματα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Είναι γνωστό ότι η λήψη βιταμίνης C σε μεγάλες δόσεις βλάπτει τους ανθρώπους, ενώ θεωρείται ότι μικρότερες δόσεις που δίνονται ως συμπλήρωμα είναι ευεργετικές. Συγκεκριμένα, η λήψη της συνιστάται λόγω της ικανότητας που έχει να «καθαρίζει» από το σώμα μόρια που ενδέχεται να προξενήσουν βλάβες στα γονίδια.
Ωστόσο, ερευνητές του Κέντρου Φαρμακολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Pennsylvania μελέτησαν τις επιδράσεις μιας μέτριας δόσης βιταμίνης C στα υδροπεροξείδια των λιπών, ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στους ανθρώπινους ιστούς. Διαπίστωσαν ότι η παρουσία της βιταμίνης οδήγησε στην αποσύνθεσή τους σε ουσίες που ονομάζονται γενοτοξίνες (genotoxins).
Μεταλλάξεις
Οι γενοτοξίνες έχουν ενοχοποιηθεί για μεταλλάξεις στη γονιδιακή δομή μεμονομένων κυττάρων και υπάρχει η υποψία ότι μερικές φορές ίσως να ευθύνονται και για καρκινικές μεταβολές.
Ο συγγραφέας της μελέτης, Ian Blair, αναφέρει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η βιταμίνη C ευθύνεται για τον καρκίνο. Πιστεύεται ίσως ότι δεν προστατεύει από τον καρκίνο, επειδή το όφελος και η ζημιά που προκαλεί είναι τα ίδια.
Οι δίαιτες με φρούτα και λαχανικά προλαμβάνουν την εκδήλωση καρκίνου όχι μόνο επειδή έχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, αλλά γιατί είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Εντούτοις, πολλοί διατροφολόγοι παραμένουν σκεπτικοί όσον αφορά στα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι τα πειράματα έγιναν σε δοκιμαστικό σωλήνα και όχι σε ανθρώπινα κύτταρα.
Ένζυμα
Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Διατροφής της Βρετανίας επισημαίνει: «Μολονότι πληθυσμοί που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου και καρδιοπαθειών, τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων βιταμίνης C είναι πολύ απογοητευτικά. Βέβαια, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτοί που καταναλώνουν συμπληρώματα βιταμίνης C κινδυνεύουν περισσότερο από αυτά τα νοσήματα».
Η Dr Wendy Doyle από τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία δήλωσε στο BBC ότι εάν κάτι είναι καλό για την υγεία μας, δεν σημαίνει ότι και οι μεγαλύτερες ποσότητές του θα προσφέρουν ανάλογα μεγαλύτερα οφέλη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα συμπληρώματα. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, παρά τα συμπληρώματα βιταμινών.
health.in.gr
- Η «ξέφρενη» κούρσα της Άστον Βίλα – Ο Έμερι βρήκε τις λύσεις και αποθεώνεται
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ηγεσία της ΕΕ και το ενδεχόμενο ενός πρωτοφανούς στρατηγικού ναυαγίου
- Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα
- Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]
- Συρία: Κίνδυνος για τη χώρα η επιμονή του Ισραήλ να αποστρατιωτικοποιηθεί ο νότος, λέει ο Αλ-Σάρα
- Βόλος – Κηφισιά 1-1: Ο Σιαμπάνης «κράτησε» τον βαθμό για τους Βολιώτες (vid)

