37

Ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ παρά την εκεχειρία που κήρυξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Σε μία προσπάθεια της αποκλιμάκωσης της έντασης, στη Μέση Ανατολή βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη, ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ, με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο.

Η ένοπλη πτέρυγα του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση» ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αντιϊσραηλινές επιθέσεις. Η οργάνωση «Ταξιαρχίες του μάρτυρα Χαλέντ Ακάρ» διεμήνυσε ότι λέει «όχι στην εκεχειρία» και πως θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ.


Ορισμένες παλαιστινιακές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να υπακούσουν στην έκκληση για εκεχειρία που κήρυξε ο Αραφάτ το Σάββατο το βράδυ· όμως άλλες, μεταξύ των οποίων και η Χαμάς ορκίστηκαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.



Με τον Μουμπάρακ συναντήθηκε ο Τένετ


Ο αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζορτζ Τένετ μετέβη σήμερα στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό της περιοδείας του την Αίγυπτο.


Στο Κάιρο ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ωστόσο δεν έγινε καμία ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο αντρών.


Την Πέμπτη ο κ.Τένετ θα μεταβεί στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.




Σκληρή γλώσσα από τη Σαουδική Αραβία


Το Ισραήλ θα πληρώσει για όσο αραβικό αίμα έχυσε, προειδοποίησε σήμερα, κατά τη λήξη διήμερης επίσκεψής του στη Συρία, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ.


Ο ίδιος τόνισε ότι «η βία φέρνει μόνο βία» και ότι η Ιντιφάντα προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη κατοχή από το Ισραήλ αραβικών εδαφών και την ανέγερση ισραηλινών οικισμών.


Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας μετέβη χθες στη Συρία στο πλαίσιο περιοδείας του, κατά την οποία θα επισκεφθεί επίσης τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Μαρόκο.




Ευρωπαΐκή πρωτοβουλία


Στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μεταβούν το προσεχές Σαββατοκύριακο και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα και ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.




Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ.Σολάνα έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο συναντήσεις: Στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. «Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό