Νέα Υόρκη: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη στα ιατρικά χρονικά μεταμόσχευση φωνητικής συσκευής, σε άνδρα 40 ετών, ο οποίος, ύστερα από ατύχημα που του συνέβη πριν από είκοσι χρόνια, είχε κατεστραμμένες φωνητικές χορδές, φάρυγγα και λάρυγγα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο άνδρας, αγνώστων στοιχείων, δεν είχε αίσθηση της γεύσης και μιλούσε μέσω τεχνητής φωνητικής συσκευής, ωσότου η επιτυχής μεταμόσχευση της φωνητικής συσκευής του λάρυγγα από δότη, ο οποίος πέθανε λόγω εγκεφαλικού, οδήγησε στην αποκατάσταση της ομιλίας του, 36 μήνες μετά την επέμβαση.

Ο Δρ Μάρσαλ Στρομ από το Cleveland Clinic Foundation του Οχάιο δήλωσε ότι «τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις μπορεί να είναι επιτυχείς σε ορισμένες περιπτώσεις και ο συγκεκριμένος ασθενής έχει αποκαταστήσει την ικανότητα ομιλίας και μπορεί να καταπιεί φυσιολογικά».

Ο Δρ Αντονι Μόνακο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος έχει και αυτός απολέσει την ικανότητα ομιλίας του λόγω καρκίνου, δήλωσε ότι, στις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων που δεν αποσκοπούν στην παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών, αλλά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι παρενέργειες -δυνητικά απειλητική για τη ζωή τοξικότητα- των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που χορηγούνται για την αποφυγή της απόρριψης του μοσχεύματος.

Ο Δρ Μόνακο προβλέπει ότι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα στο μέλλον θα είναι αποτελεσματικότερα και λιγότερο τοξικά και καταλήγει επισημαίνοντας ότι, αν ήταν νεότερος, θα σκεφτόταν σοβαρά και ο ίδιος να υποβληθεί σε παρόμοια μεταμόσχευση.

Η είδηση δημοσιεύεται στο τεύχος της 31ης Μαΐου του επιστημονικού περιοδικού The New England Journal of Medicine.

health.in.gr