Λονδίνο: Γενετικά τροποποιημένα κύτταρα που «αντιστέκονται» στους παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση κατάφεραν να δημιουργήσουν Βρετανοί ερευνητές, βασισμένοι στην ανακάλυψη γονιδίου, το οποίο συμμετέχει στον καθορισμό της διάρκειας ζωής στα ποντίκια και στον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει το BBC, τα κύτταρα που δημιούργησε η ερευνητική ομάδα του Δρ Αλεξάντερ Μπακλ, στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, παράγουν σε αυξημένα ποσά την πρωτεΐνη PARP-1, η οποία συμμετέχει στην επιδιόρθωση των βλαβών που εμφανίζονται συχνά στις αλυσίδες των μορίων DNA.

Οι βλάβες αυτές, που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και από διάφορους χημικούς μεταλλαξιγόνους παράγοντες, επιταχύνουν τη γήρανση και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η PARP-1 φαίνεται ότι συμμετέχει στον καθορισμό της διάρκειας ζωής σε πολλούς ζωικούς οργανισμούς και οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ζώα που φυσιολογικά ζουν λίγο, όπως τα ποντίκια, έχουν μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής.

Από εξελικτική άποψη, υποστηρίζουν, η συγκέντρωση της PARP-1 είναι πιθανότερο να είναι υψηλή σε οργανισμούς με λίγους θηρευτές, οι οποίοι δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται τα επίπεδα των πρωτεϊνών του συστήματος επιδιόρθωσης να ποικίλλουν ανάμεσα σε άτομα που γερνούν με διαφορετικό ρυθμό.

Η ανακάλυψη των Βρετανών ερευνητών δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την επιβράδυνση της γήρανσης, οι οποίες θα έχουν άμεσο στόχο την αύξηση των επιπέδων της PARP-1.

Ο Δρ Μπακλ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η διαδικασία της γήρανσης εξαρτάται όχι μόνο από γενετικούς αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ομάδα του ερευνά παράλληλα τη σχέση της γήρανσης με τη βιταμίνη Β3 (νιασίνη), η έλλειψη της οποίας είναι γνωστό ότι προκαλεί την ασθένεια πελάγρα (οι φωτοδερματοπάθειες είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα).

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται τα χαμηλά επίπεδα της νιασίνης στη δυτική δίαιτα να μειώνουν τη διάρκεια ζωής. Η βιταμίνη περιέχεται στο κρέας, στο συκώτι, στον τόνο, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς.

health.in.gr