36

Αγνωστο μέχρι στιγμής γονίδιο (ή γονίδια) σε μια περιοχή του χρωμοσώματος 1 ενδέχεται να δημιουργεί προδιάθεση για αλκοολισμό σε ορισμένα άτομα και για κατάθλιψη σε άλλα, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό American Journal of Psychiatry, που ίσως επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών διαταραχών.

Κατά τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι δύο αυτές ασθένειες εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα σε ορισμένες οικογένειες και ανοίγει το δρόμο για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων γονιδίων που ίσως εμπλέκονται.


Μεταλλάξεις στην εν λόγω περιοχή του χρωμοσώματος 1 φαίνεται ότι προκαλούν συνήθως αλκοολισμό και δευτερογενώς κατάθλιψη σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα.


«Ίσως στο μέλλον έχουμε τη δυνατότητα να προβλέπουμε αν ένα άτομο είναι πιθανόν να εμφανίσει τις διαταραχές αυτές» αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών και διευθυντής του ινστιτούτου, δρ. Τζον Νίρνμπεργερ.


Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα ιατρικά ιστορικά εκατοντάδων οικογενειών με αυξημένη συχνότητα αλκοολισμού, στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας μεταξύ εννέα αμερικανικών πανεπιστημίων για τη μελέτη της γενετικής βάσης του εθισμού στο αλκοόλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ