56

«Σε λάθος σενάρια δούλεψαν οι Βρετανοί» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στις προτάσεις επίλυσης του ασφαλιστικού ζητήματος που υπέβαλε ο χρηματοοικονομικός οίκος Government Actuary s, παραδεχόμενος παράλληλα και ευθύνες της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει ο Μ.Παπαϊωάννου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος τη Δευτέρα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιβάλλεται να προχωρήσει. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες προσέγγισαν μονόπλευρα το πρόβλημα χωρίς να λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους.


«Έριξαν όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης του συστήματος, στις δαπάνες, στις παροχές, οι οποίες είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν στάθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται έσοδα.» τονίζει ο υπουργός.


Όπως αναφέρει, οι Βρετανοί στηρίχτηκαν σε λανθασμένα σενάρια, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τους, για παράδειγμα, το νέο τοπίο της αγοράς εργασίας, δηλαδή τι θα γίνει με όσους εργαστούν τα περισσότερα χρόνια της ζωής του υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.


Εν συγκρίσει με την κυβέρνηση, ο ίδιος είχε μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, την οποία άλλωστε κατέθεσε -όπως λέει- στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο διάλογος που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση θα πρέπει να είναι ανοιχτός και ειλικρινής.


Υποστηρίζει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέοι πόροι για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς πάντως να μπορεί ο ίδιος αυτήν τη στιγμή να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.


Κατά την άποψη του κ. Παπαϊωάννου, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια νέα μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα, αλλά θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι τόσο η μελέτη των Αγγλων όσο και εκείνες του ΟΟΣΑ και της ΓΣΕΕ, προκειμένου να διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ