Η Ν.Αφρική ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου υποκατάστατου αίματος
Η Νότιος Αφρική θα είναι η πρώτη χώρα του κόσμου όπου θα κυκλοφορήσει το Hemopure, το πρώτο υποκατάστατο αίματος για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, όπως ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη η παρασκευάστρια εταιρεία Biopure.
36
Η Νότιος Αφρική θα είναι η πρώτη χώρα του κόσμου όπου θα κυκλοφορήσει το Hemopure, το πρώτο υποκατάστατο αίματος για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, όπως ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη η παρασκευάστρια εταιρεία Biopure.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Καρλ Ράους, το Συμβούλιο Ελέγχου Φαρμάκων της Νοτίου Αφρικής ενέκρινε τη χρήση του Hemopure σε περιπτώσεις οξείας αναιμίας έπειτα από χειρουργική επέμβαση.
Το σκεύασμα περιέχει αιμοσφαιρίνη, η οποία απομονώνεται από αίμα βοοειδών που έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση στον άνθρωπο ασθενειών, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια. Τα μόρια αιμοσφαιρίνης που μεταφέρουν το οξυγόνο είναι 1.000 φορές μικρότερα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορούν έτσι να εισχωρήσουν εύκολα σε αγγεία που έχουν αποφραγεί.
Το Hemopure διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου έως και δύο χρόνια, και μπορεί να μεταγγιστεί σε ασθενείς με οποιαδήποτε ομάδα αίματος. Οι συνήθεις παρενέργειές του -πόνοι στο στομάχι, ναυτία, ίκτερος και υπέρταση- δεν είναι τόσο σοβαρές όσο τα προβλήματα που συχνά προκαλούνται από τις μεταγγίσεις αίματος, επισημαίνει ο Ράους.
Αλλοι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι το Hemopure μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως προσωρινή λύση, καθώς χάνει την ικανότητά του να μεταφέρει οξυγόνο σε διάστημα μικρότερο των δύο ημερών -τα ερυθρά αιμοσφαίρια επιζούν στην κυκλοφορία για περίπου 40 ημέρες.
Η Biopure σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για την έγκριση της κυκλοφορίας του Hemopure στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου ήδη διατίθεται αντίστοιχο σκεύασμα για κτηνιατρική χρήση. Τουλάχιστον τρία υποκατάστατα αίματος διαφορετικών εταιρειών βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα τελικά στάδια των προκαταρκτικών δοκιμών. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Το Hemompure αναμένεται να διατεθεί στις ΗΠΑ σε τιμή πενταπλάσια από το κόστος του αίματος. Η τιμή πώλησής του στη Νότιο Αφρική δεν έχει καθοριστεί ακόμα, θα είναι όμως αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με πλουσιότερες χώρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αριζόνα: Παιδί 18 μηνών βρέθηκε ζωντανό σε νεκροτομείο αφού γιατρός το κήρυξε νεκρό
- Σκύλος και σεισμός: Τι νιώθει πραγματικά και πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε
- ΝΑΤΟ: Εκτόξευση των αμυντικών δαπανών – Ιλιγγιώδη τα ποσά για το 2026 – Πόσα πληρώνει η Ελλάδα
- «Επιτέλους είμαι εδώ»: Πέντε μήνες μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό της, η Λίντσεϊ Βον μπήκε στο γυμναστήριο (vid)
- Άβα Γαλανοπούλου: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – Τι συνέβη
- Δυτική Ευρώπη: Δυναμώνουν τα κύματα καύσωνα – Θερμοκρασίες 3 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο
- Έξι τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, διασωληνωμένοι τρεις – Αναφορές για δεξαμενή προπανίου στον χώρο
- Μένει στην ΑΕΚ ο Γιόβιτς – Συμφώνησε ως το 2029
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442