29

Η βία και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή έχουν φτάσει στο απροχώρητο, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Ο «ειρηνοποιός», πάντως, βλέπει «φως στο βάθος του τούνελ» και καλεί σε νέες διαπραγματεύσεις, λίγο πριν μεταβεί στην Αθήνα, την Τετάρτη.

«Επί του παρόντος, στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται το τούνελ» δήλωσε ο Πέρες· «όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν κουραστεί από την παρούσα κατάσταση» εκτίμησε από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.


Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ καταλόγισε ορισμένα σφάλματα στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ -ωστόσο, τόνισε ότι «παραμένει ένας διαπραγματευτικός εταίρος». Κάλεσε σε άμεσες διαπραγματεύσεις την παλαιστινιακή πλευρά, ενώ απέκλεισε τη μεσολάβηση της Ιορδανίας στην ειρηνευτική διαδικασία.


Για λογαριασμό των… απέναντι απάντησε η Λεϊλά Σαχίντ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στη Γαλλία: «Θα θέλαμε να δούμε λίγο φως, όπως ο κ. Πέρες» δήλωσε, αναφέροντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών.


Φως στην… Αθήνα;


Ο Πέρες, πάντως, θα έχει την ευκαιρία για επαφές με την άλλη πλευρά σε ελληνικό έδαφος· ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή του περιοδεία, θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.


Πάντως, η πολυαναμενόμενη συνάντησή του θα είναι -εάν τελικά πραγματοποιηθεί- με τον Παλαιστίνιο υπουργό Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ. «Εάν [οι Παλαιστίνιοι] μού ζητήσουν να συναντηθούμε, τότε θα απαντήσω καταφατικά, γιατί πρέπει να συζητήσουμε τρόπους για να σταματήσει η τρομοκρατία» ανέφερε -σύμφωνα με το Reuters- ο Πέρες.


Ενδεχόμενο τετ – α – τετ των δύο ανδρών θα αποτελέσει την πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε κορυφαίους αξιωματούχους των δύο πλευρών από την ημέρα που ο Αριέλ Σαρόν ανέβηκε στην πρωθυπουργική καρέκλα του Ισραήλ. Πέρες και Σάαθ θα καθίσουν κατ αρχήν στο ίδιο τραπέζι για να μετάσχουν σε συζήτηση όπου θα αναζητηθούν στρατηγικές για την καταστολή της βίας στη Μέση Ανατολή.


Ο ευρωπαϊκός παράγοντας


Μια σχετική συζήτηση είχε ο Σάαθ χθες το βράδυ στην Αθήνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. «Η Ευρώπη έχει παρέμβει σε πιο σοβαρές συγκρούσεις και σταδιακά αποδείχθηκε ικανή να παίξει ρόλο στη λήξη τους» επισήμανε -αναφερόμενος στο Κόσοβο- ο Παλαιστίνιος υπουργός. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισραήλ να ξεφύγει από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».


Κατηγόρησε το Ισραήλ για κλιμάκωση της βίας· «χτυπούν οπουδήποτε στην Παλαιστίνη, χωρίς κανένα όριο» δήλωσε, προτού να εκφράσει την επιθυμία του να λήξουν οι συγκρούσεις: «Αυτό, όμως, δεν μας σταματά από το να επιδιώξουμε, μαζί με τον κ. Σολάνα, την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην προσπάθεια να βάλουμε ξανά σε τροχιά την ειρηνευτική διαδικασία» τόνισε.


Αποκάλυψε, επίσης, ότι την ώρα της συνάντησής του με τον Χαβιέ Σολάνα δέχτηκε δύο τηλεφωνήματα από τον Αραφάτ, τον οποίον αντικατέστησε την τελευταία στιγμή στην παλαιστινιακή αποστολή στην Αθήνα, καθώς είχε προγραμματιστεί να βρεθούν Αραφάτ και Πέρες στη συζήτηση για το Μεσανατολικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό