43

Σε εννέα τόμους και 10.000 σελίδες συνολικά επανεκδόθηκε το «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης» του Δημητρίου Δημητράκου, το οποίο στην εποχή του είχε χαρακτηριστεί «ηράκλειος άθλος».

Η παρουσίασή του έγινε σήμερα και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το «Μέγα Λεξικόν» εξακολουθεί να αποτελεί «πρότυπο λεξικού ως προς την οργάνωση και τη γλωσσική έκφραση των λημμάτων».


Πρόκειται για την αποτύπωση της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις περιόδους της (αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη) έως το 1933, οπότε ξεκίνησε η σύνταξη του λεξικού από τον εμπνευστή του, Δημήτριο Δημητράκο, και τους σπουδαιότερους φιλολόγους της εποχής.


«Το εγχείρημά του ήταν η πιο φιλόδοξη προσπάθεια στην ελληνική λεξικογραφία, γιατί ο Δημητράκος κατάφερε στη δεκαετία του 30, μέσα σε περίοδο δίνης και γλωσσικού εμφυλίου, να ενώσει και να εμπνεύσει όλους όσους ασχολήθηκαν με τη σύνταξή του, οι οποίοι το ολοκλήρωσαν σε 17 χρόνια, που είναι χρόνος – ρεκόρ» τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, εκφράζοντας το βαθύτατο σεβασμό του σε αυτό το «καύχημα της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης λεξικογραφίας».

ΑΠΕ