29

Τη διοχέτευση μυστικών κονδυλίων σε Σερβοβόσνιους και Σερβοκροάτες ενόπλους παραδέχτηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε επιστολή του από τις φυλακές της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να αμυνθεί στις κατηγορίες πως καταχράστηκε το ποσό των 390 εκατ. δολαρίων (περίπου 150 δισ. δραχμές).

Τα χρήματα που έφευγαν από το μέγαρο του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας προορίζονταν να χρηματοδοτήσουν την αγορά όπλων, πυρομαχικών και προμηθειών για τις ένοπλες ομάδες Σέρβων στη Βοσνία και την Κροατία κατά τη δεκαετία του 90.


Εκτιμάται πως ο ισχυρισμός του Μιλόσεβιτς δυσχεραίνει τη θέση του σχετικά με το ζήτημα παραπομπής του στη Χάγη, ώστε να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ήδη το ICTY ετοιμάζεται να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον του για τους πολέμους σε Βοσνία και Κροατία.


Προς το παρόν, ξεκινά σήμερα στο Βελιγράδι η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας -ενώπιον του ανακριτή Γκόραν Τσάβλινα- για την υπόθεση του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Ο συνήγορός του, Τόμα Φίλα, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Β-92 ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα ανακριθεί έως ότου εξεταστούν όλοι οι βασικοί μάρτυρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΜΠΕ