56

Eγκαινιάζεται την Τρίτη το αεροδρόμιο των Σπάτων στις 12:00 από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Η τελετή θα μεταδοθεί και μέσω του Διαδικτύου.

Μάλιστα, ύστερα από σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας στη Ρηγίλλης, η ΝΔ ειδοποίησε τη διοίκηση του νέου αερολιμένα ότι θα παραστούν στα εγκαίνια ο κ. Καραμανλής, ο εκπρόσωπος Τύπου Θοδωρής Ρουσόπουλος, καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόντες θα είναι και οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Τζαννής Τζαννετάκης.


Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τους προαναφερθέντες, θα παραστούν ακόμη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, ο πρόεδρος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Χάρης Σταματόπουλος, ο γενικός διευθυντής Ματίς Μιτάτσερλιτς και ο πρόεδρος της Hochtief AG, Χανς Πίτερ Κέιτελ.


Με τις ευχές Χριστόδουλου


Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και το μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Αγαθόνικο. Ο κ. Χριστόδουλος, μάλιστα, έγραψε και θα διαβάσει ειδική ευχή, στην οποία χαρακτηρίζει το νέο αεροδρόμιο «κόσμημα» της εθνικής και διεθνούς αεροπλοΐας, «υψίστης τελειότητας και επάρκειας».


«Σε ικετεύουμε» γράφει ο Αρχιεπίσκοπος στην ευχή του, «κατ αυτήν τη σημαντική ημέρα κατά την οποία τελούμεν τα εγκαίνια του μόλις αποπερατωθέντος μεγάλου τούτου αεροδρομίου, που κτίσθηκε προς δόξαν και έπαινον της χώρας μας εδώ, και προορίστηκε προς διευκόλυνσιν των εναέριων μεταφορών ανθρώπων και πραγμάτων».


«Επί ποδός πολέμου» η Τροχαία


Για τη διευκόλυνση όσων μετακινηθούν προς το νέο αεροδρόμιο, η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα. Από τις 8 το πρωί θα βρίσκονται τροχονόμοι κατά μήκος όλων των οδικών αξόνων που οδηγούν στο αεροδρόμιο και κυρίως στη λεωφόρο Μεσογείων. Γι αυτό, η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους και να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων κατά μήκος των οδών, προς αποφυγή πρόσθετης ταλαιπωρίας και κυκλοφοριακών προβλημάτων. Στην επίσημη πρώτη του αεροδρομίου αναμένονται περισσότεροι από 2.500 προσκεκλημένοι.


Για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και των επισκεπτών του νέου διεθνούς αερολιμένα θα λειτουργήσουν τρεις νέες λεωφορειακές γραμμές: η γραμμή Ε95 με αφετηρία το Σύνταγμα, η γραμμή Ε94 με αφετηρία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η γραμμή Ε96 με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.


Οι πρώτες πτήσεις


Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου θα συνοδευτούν από την πρώτη επίσημη απογείωση αεροσκάφους, καθώς περίπου στις 2 το μεσημέρι θα αρχίσει να τροχοδρομεί στο διάδρομο αποπροσγείωσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737/400 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με το συμβολικό αριθμό πτήσης 001, με κυβερνήτη τον Γιώργο Πίκα και επιβάτες μόνο τα μέλη του πληρώματος.


Εξάλλου, την Πέμπτη στις έξι το πρωί θα αναχωρήσουν από το νέο αεροδρόμιο οι πρώτοι επιβάτες. Η λειτουργία του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει νωρίτερα, την Τετάρτη στις 3 το απόγευμα, καθώς θα προσγειώνονται σε αυτό αεροσκάφη που πρόκειται να αναχωρήσουν την επόμενη ημέρα.


Για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, 100 άτομα θα βρίσκονται επί ποδός σε όλες τις γωνιές του αεροδρομίου για να παράσχουν βοήθεια και πληροφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα τους αναγνωρίσουν από την ειδική κονκάρδα με την ένδειξη «Μπορώ να σας βοηθήσω».


Λαλιώτης: Θα παραιτηθώ εάν αποδειχτούν οι ισχυρισμοί της ΝΔ


Διατεθειμένος να παραιτηθεί παρουσιάζεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εάν αποδειχτεί ότι το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε από την αναθεώρηση της σύμβασης κατασκευής του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Όπως αναφέρει ο Τύπος τη Δευτέρα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Εγώ είμαι αποφασισμένος να παραιτηθώ από υπουργός και βουλευτής και να ακολουθήσει οποιαδήποτε νομική διαδικασία, εάν αποδειχτεί ότι από την αναθεώρηση της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995 ζημιώθηκε έστω και μία δραχμή το ελληνικό Δημόσιο. Εάν όμως αποδειχτεί ότι δεν υπήρξε ζημία, αλλά αντιθέτως όφελος 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, για το ελληνικό Δημόσιο, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την παραπληροφόρηση που κάνει;» συμπλήρωσε.


SSSB: Πρέπει να είναι υπερήφανοι όσοι σχετίζονται με το έργο


Εμπιστευτική έκθεση της εταιρείας Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα του αεροδρομίου από το 1991, αναφέρει ότι διαψεύδονται οι ισχυρισμοί περί του υψηλού κόστους του «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η έκθεση σημειώνει πως «όσοι σχετίζονται με το έργο θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το επίτευγμά τους, καθώς είναι το πρώτο μεγάλο έργο υποδομής στην Ελλάδα που έγινε εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού».


Το αεροδρόμιο Αθηνών έχει πολλά προσόντα, που δημιουργούν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως κόμβος, αναφέρει η έκθεση. Σχετικά με το θέμα των αυξήσεων στα αεροπορικά εισιτήρια, τονίζει ότι αυτή δεν θα ξεπεράσει το 3-3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, όσον αφορά στη μετάβαση σε προορισμούς της Ευρώπης με επιστροφή.




Τελευταία ενημέρωση: 19.30



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ